Lämna omdöme

Hur lämnar jag ett omdöme?

Du lämnar omdöme inne på Mitt Tradera – Sålda – Mina köp. Klicka på ”Lämna omdöme”, välj Positivt eller Negativt, skriv en kommentar och betygsätt gärna din motpart enligt de staplar som syns.

 

Läs mer om hur du lämnar omdöme här!

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur tar jag bort ett omdöme som jag lämnat?

Negativt omdöme – Du kan återkalla ett negativt omdöme på två sätt. Det lättaste är att göra det själv via funktionen ”Gemensamt återkallande av omdömen”. Du hittar funktionen via din omdömessida, bredvid ditt mottagna eller lämnade negativa omdöme. Det går även att kontakta vår Kundservice för att få hjälp att ta bort ett omdöme som du har lämnat.

Positivt omdöme – Positiva omdömen tas i regel inte bort. Om både köpare och säljare är överens om att ta bort ett positivt omdöme kan det raderas. Båda parter behöver då kontakta vår Kundservice så hjälper vi till med återkallandet.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kan jag ändra ett omdöme som jag lämnat?

Varje medlem är ansvarig för det omdöme som de har lämnat. Ett lämnat omdöme går inte att ändra, varken omdömets karaktär eller omdömets text. Det kan däremot vara möjligt att ta bort omdömet helt och hållet, läs mer här

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kan Tradera ta bort ett omdöme som jag har mottagit?

Vi kan endast ta bort ett negativt omdöme om vi får ett godkännande från personen som lämnat det, alternativt att omdömet strider mot våra omdömesregler. Eftersom att vi inte har insyn i affärerna efter det att de har avslutats på Tradera kan vi inte ta ställning för eller emot en annan medlem.

För att komma i kontakt med den medlem som du mottagit ett omdöme från kan du använda de kontaktuppgifter som finns i det vinnarmejl du tidigare mottagit. Samma uppgifter finns även att tillgå via Mitt Tradera.

För att ta bort ett positivt omdöme, så behöver vi ett godkännande från båda parter i affären.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad ska jag tänka på när jag lämnar omdöme?

När du lämnar ett omdöme som köpare är det viktigt att tänka på följande:

 • Lämna ett ärligt och uppriktigt omdöme. Tänk på att omdömet din motpart får kommer att påverka dennes framtida affärer.
 • Tänk på att bedöma affären utifrån vad säljaren lovat. Om du lämnar en detaljerad bedömning, en nöjd köpare lämnar oftast femmor i betyg, så tänk på att bedöma affären efter objektsbeskrivningen och övriga upplysningar säljaren givit.
 • Lämna inte ett negativt omdöme innan du tagit kontakt med säljaren. Negativa omdömen är generellt sällsynta på Tradera. Dessa lämnas främst när någonting gått riktigt snett i affären, t.ex. om du inte fick din vara eller att varan inte alls stämde överens med säljarens beskrivning. Att kontakta sin motpart innan man lämnar ett negativt omdöme är av största vikt, ofta kan man tillsammans hitta en lösning.

När du lämnar ett omdöme som säljare är det viktigt att tänka på följande:

 • Lämna ett ärligt och uppriktigt omdöme. Tänk på att omdömet din motpart får kommer att påverka dennes framtida affärer.
 • Bedömningen av köparens betalningstid. Ha i åtanke att köparen inte kan betala innan du givit denne dina betalningsuppgifter. Bedöm därför betalningstiden utifrån hur lång tid det tog från när du gav uppgifterna kontra när du fick betalt.
 • Lämna inte ett negativt omdöme innan du tagit kontakt med köparen. Negativa omdömen är generellt sällsynta på Tradera. Dessa lämnas främst när någonting gått riktigt snett i affären, t.ex. om du inte fick betalt eller någon kontakt alls med köparen. Får du ingen kontakt per e-post? Testa gärna att ringa köparen, ofta ger det bra resultat!
Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad innebär det att lämna en bedömning på köpare?

När du lämnar ett omdöme som säljare kan du även välja att lämna en bedömning på köparen angående hur snabbt du fick betalt på en skala från 1-5.
Köparen kan inte se din bedömning och den visas heller inte utåt på Tradera.

Tänk på att göra en rättvis bedömning utifrån när du skickar ut information om hur köparen ska betala och ha i åtanke att det ibland kan ta någon dag extra att få in pengarna beroende på hur köparen väljer att betala. Exempelvis kan det ibland ta en bankdag om köparen har en annan bank än du om du erbjuder banköverföring.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad finns det för regler för omdömen?

Tradera har vissa regler kring vad man får skriva i ett omdöme, följande får inte skrivas i omdömen och kan resultera i att ett omdöme tas bort:

 • Person- eller kontaktuppgifter
 • Hets mot folkgrupp
 • Pornografiskt material
 • Länkar, bilder eller skript
 • Reklam för konkurrerande verksamhet

Manipulation av omdömespoäng

Det är inte tillåtet att, via eget eller närståendes konto, samla på sig falska omdömen och betyg i syfte att kringgå begränsningar, eller för att påverka ens trovärdighet som säljare. 

Att genomföra falska köp i syfte att sabotera en säljares omdömespoäng är inte heller tillåtet.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Omdömessystemet

Hur beräknas omdömesprocenten?

Omdömesprocenten beräknas på 3 kriterier: de 100 senaste omdömena (minst 10 krävs), omdömen från de senaste 12 månaderna samt unika (från olika medlemmar) omdömen. På dessa omdömen görs sedan en beräkning av hur många procent av dessa som är positiva.

Vi har valt dessa kriterier för att ge en så relevant bild som möjligt av säljarens förehavanden på Tradera.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur fungerar omdömessystemet?

Omdömessystemet finns för att skapa trygghet när du köper och säljer hos oss. Efter varje avslutad affär har både säljare och köpare möjlighet att lämna omdöme på sin motpart. Detta gör det möjligt för andra medlemmar att se hur man skött sina tidigare affärer. Att ha en bra omdömesstatistik ökar dina chanser att få dina objekt sålda!

När du lämnar ett omdöme väljer du mellan ett positivt eller negativt omdöme. Du har också möjlighet att skriva en kommentar (upp till 80 tecken) där du kan beskriva hur du upplevde affären.

Att behöva lämna ett negativt omdöme är väldigt sällsynt och görs i de fall affären slutade väldigt dåligt. Exempelvis om du inte fick kontakt/betalt med sin köpare eller att du som köpare inte fick din vara.

Ett omdöme/kommentar är en enskild medlems personliga åsikt. Dessa återspeglar inte alltid verkligheten på ett objektivt sätt.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad är ett säljbetyg?

Säljbetyget är ett komplement till omdömen, det ger en mer detaljerad bild av en säljares förehavanden. När köparen lämnar ett omdöme så har denne även möjlighet att lämna betyg på säljaren. Det är dock inte ett krav att göra detta, utan du kan endast lämna ett omdöme men inte något säljbetyg om du så vill.

För att en säljares säljbedömning ska bli synlig krävs det att säljaren mottagit minst 5 bedömningar de senaste 12 månaderna.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur beräknas omdömespoängen?

Det första omdömet du mottager från varje medlem räknas in i din omdömespoäng. Du kan naturligtvis få flera omdömen från samma medlem, men dessa påverkar inte din poängställning.

Ett positivt omdöme ger ett pluspoäng. Ett negativt omdöme ger ett minuspoäng.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad betyder stjärnorna?

Beroende på vilken poängnivå en medlem uppnått visas olika stjärnor efter dennes alias. Den första stjärnan får man vid 10 i omdömespoäng, det vill säga 10 positiva omdömen ifrån 10 olika medlemmar.

Var detta till hjälp? Ja Nej
FAQ Företag