Säljsidan

Hur fungerar Köp Nu-pris?

Om du väljer att använda Köp Nu-funktionen på din auktion så kommer din auktion förutom ett utropspris även ha ett fast pris som man kan välja att köpa den för istället för att lägga bud.

Observera att dit Köp Nu-pris försvinner så fort någon lägger ett ledande bud i auktionen. Då försvinner möjligheten att köpa auktionen direkt till ett fast pris och auktionen blir då som en vanlig auktion.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur fungerar reservationspris?

Reservationspris är den lägsta summa du kan tänka dig att sälja en auktion för och det är ett pris som är dolt för budgivare tills någon bjuder över det.
Skulle inget bud nå upp till reservationspriset så avslutas auktionen utan vinnare. Reservationspriset kostar 40 kr att använda, och rekommenderas främst att användas när du säljer dyrare varor.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kan jag välja hur länge min annons ska finnas till försäljning?

En auktion kan aktiv till försäljning från 3 dagar upp till 14 dagar. Auktionen kommer att avslutas samma tid som du lägger upp den. Om du erbjuder ett Köp Nu-pris så kan auktionen avslutas i förtid om någon köper den till det priset innan några bud har inkommit. Det går även att genom ett tillval välja en specifik tid på dygnet som man vill att auktionen ska avslutas som är oberoende av när man lägger upp auktionen. Det tillvalet kostar 10 kr.

En fastprisannons är alltid 30 dagar, men avslutas direkt om någon köper den.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Annonsformat

Hur fungerar en auktion?

I en auktion sätter du ett utropspris på ditt objekt och säljer till högstbjudande. På så vis får du alltid ut det högsta möjliga priset för ditt objekt, eftersom priset bestäms av efterfrågan. Auktionen avslutas när tiden gått ut.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad innebär de olika tillvalen på säljsidan?

När du ska lägga upp en annons så finns det några olika extra tillval i steg 2 av 3 som du kan välja att använda:

 • Köp Nu pris (ingen extra kostnad) – Denna funktion finns under ”Auktion utropspris” och den låter dig lägga upp en auktion som även har ett fast pris. Så länge din auktion inte har fått bud kan en köpare välja att köpa den direkt för det pris du satt som Köp nu-pris. Möjligheten att köpa auktionen för Köp nu-priset försvinner dock så fort auktionen fått sitt första bud.
 • Reservationspris (kostar 40 kr) – Även denna funktion finns under ”Auktion utropspris” och är främst till för varor där man vill sätta ett lågt utrop men samtidigt vara helt säker på att man inte får bud under en viss summa. Alla bud under det reservationspris som du sätter räknas som ej vinnande och får du inga bud som är lika högt eller över ditt reservationspris så avslutas auktionen som osåld.
 • Highlight (kostar 10 kr) – Denna funktion finns  under ”Fler auktionsalternativ”och ger din annons en ökad synlighet i sökresultatlistan genom att markera annonsens rubrik med gul bakgrund.
 • Utvalt objekt (kostar 45 kr) – Även denna funktion finns under ”Fler auktionsalternativ”och gör att din annons hamnar högre upp i sökresultatlistan.
 • Välj sluttid (kostar 10 kr) – Denna funktion finns där man väljer annonslängd. Med denna funktion kan du välja ett exakt klockslag då du vill att din auktion ska avslutas.
 • Starta om annons automatiskt (ingen extra kostnad) – Även denna funktion finns där man väljer annonslängd. Väljer du denna funktion så kommer din annons att startas om automatiskt upp till två gånger om den inte blir såld. Själva funktionen i sig är kostnadsfri, men om du har valt några tillval som kostar pengar så kommer de att tillkomma vid varje omstart.

Observera att tillval debiteras direkt när du publicerat din annons, och faktureras oavsett om din vara säljs eller inte.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad är en fastprisannons?

En fastprisannons är en annons som enbart har ett fast pris och man kan alltså inte lägga bud på den, utan man kan enbart köpa den direkt.
Det går heller inte att välja hur lång en fastprisannons ska vara utan den är alltid 30 dagar, om den inte blir såld innan dess.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Fraktsätt

Vilket fraktsätt skall jag välja?

För att se vad din försändelse kommer kosta hos olika speditörer kan du använda vår Fraktguide.
Vi rekommenderar alltid att du skickar spårbart.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad kostar frakten?

Använd våran Fraktguide för få redan på vad din vara skulle kosta att skicka via olika speditörer.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vart ligger mitt närmsta inlämningsställe?

Kontakta någon av nedan speditörer för att få information kring inlämningsställen nära dig.

Fraktleverantör Priser och storlekar
DB Schenker Priser & storlekar
DHL Priser & storlekar
Postnord Priser & storlekar
Bussgods Priser & storlekar
Var detta till hjälp? Ja Nej

Säljmallar

Hur skapar jag en mall för att lägga upp annonser?

Välj skapa annons från mall och klicka på ny mall. Fyll i de fält som kommer upp som  du vill ha med i just din mall. Du kan redigera och förbättra din mall vid ett  senare tillfälle om du missar något. Välj därefter spara som och bestäm ditt namn på din nya mall.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur ändrar jag i en säljmall?

Gå in på den aktuella säljmall som du vill ändra. Tryck på pennan till höger i det fält som du vill redigera.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur många säljmallar kan jag spara?

Du kan ha upp till 99 säljmallar sparade i Mitt Tradera.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Välj betalsätt

Hur fungerar Traderabetalning?

Med Traderabetalning väljer din köpare själv att betala med Swish, kort eller PayPal. Vi sätter alltid in dina pengar på ditt bankkonto. Du behöver själv varken ha Swish, kortbetalning eller PayPal-konto. Vi sköter alla betalsätt åt dig och påminner köparen automatiskt om betalningen dröjer mer än 3 dagar, utan kostnad för dig. Avgifter för att ta emot betalning står vi för och du betalar inget extra.

Det bankkonto du vill få dina pengar utbetalda till registrerar du på Mitt Tradera – Betalning. Du kommer då att få verifiera dig med BankID. Oavsett hur köparen väljer att betala kommer du att få betalningen till ditt registrerade bankkonto 1-2 bankdagar efter genomförd betalning.

Du får alltid ett bekräftelsemail från oss när köparen har betalat. Objektet markeras även automatiskt som betalt i Mitt Tradera – Sålda.


 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad är Swish?

Swish är en mobil betalningslösning som gör det möjligt att på några sekunder överföra pengar från ditt bankkonto till någon annans bankkonto. Du behöver en iPhone eller Androidtelefon för att använda Swish.

För att du ska kunna betala med Swish behöver du:

 1. Aktivera Swish från internetbanken och koppla ditt mobilnr till ditt bankkonto (i inloggat läge).
 2. Ladda ner Swish appen från App Store eller Google Play
 3. Ladda ner Mobilt BankId från från App Store eller Google Play (e-legitimation som gör att du kan legitimerar dig för att göra en betalning)
Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur fungerar det att ta betalt via Banköverföring?

Du kan lägga in dina kontouppgifter i ditt anpassade vinnarmejl så det skickas ut automatiskt till köparen i vinnarmejlet. Det gör du via ”Mitt Tradera – Inställningar – Meddelande till dina köpare”.Du kan även skicka ut det manuellt till köparen efter du sålt varan.

Har du flera annonser aktiva är det bra om du påminner köparen ange sitt Tradera alias i betalningen för enklare hantering. När du har fått inbetalningen till ditt konto skickar du varan till köparen.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad är fördelarna med att erbjuda PayPal?

 • Pengarna hamnar direkt på ditt Paypal-konto via din mejladress och du behöver inte lämna ut något kontonummer. Pengarna kan sedan föras över till ditt bankkonto
 • Dina kunder kan betala direkt via VISA-kort eller så betalar de med en överföring till ditt PayPal-konto (din e-postadress)
 • Du som tar betalt omfattas av PayPals säljarskydd och köparna omfattas av PayPals köpskydd
 • Du som säljare får en grön sköld på dina annonser som indikerar att man erbjuder ett säkert betalningsalternativ
 • PayPal är tryggt för dig som har köpare utanför Sverige
 • Köparen kan betala direkt via Mitt Tradera
Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur fungerar det att erbjuda PayPal?

För att kunna ta emot en betalning behöver du registrera ett PayPal konto. Detta gör du på PayPals hemsida.
Om en köpare hinner betala innan du har ett PayPal-konto så kommer PayPal att hålla pengarna och meddela dig att du fått en betalning.

Du får alltid ett mejl från PayPal när köparen har betalat för köpet och du kan då skicka varan.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad innebär PayPal säljarskydd?

Läs mer om PayPals Säljarskydd här.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kostar det något för mig som säljare att erbjuda Klarna som betalningsalternativ?

Att erbjuda Klarna som betalningsalternativ är helt kostnadsfritt för dig som säljare.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

När får jag betalt när jag använder Klarna?

Säljer du något med Klarna så är du alltid garanterad betalning så fort vi skickat ett bekräftelsemail till dig. När det mailet kommer beror på hur snabb köparen är att trycka på “Slutför köp” i sitt vinnarmail.
Hur snabbt du får betalt beror däremot på hur väl du skött dina tidigare affärer (din säljbedömning som du kan se på din omdömessida) eller om du inte tidigare sålt något på Tradera. Vilken summa du säljer för är även avgörande för utbetalningstakten. 90% av våra aktiva säljare på Tradera får betalt dagen efter.  

Detta gäller i de olika nivåerna för säljbedömning

Säljare med högt betyg 4.8 – 5.0

Under 2000 kr betalas pengarna ut dagen efter. Mellan 2000 kr och 3000 kr betalas pengarna ut veckan efter och över 3000 kr betalas pengarna ut efter två veckor.

0-2000 2000-3000 >3000
Dagen efter Veckan efter 2 veckor efter

 

Säljare med betyg 4.5 – 4.7 eller utan säljbedömning

Under 500 kr betalas pengarna ut dagen efter. Mellan 500 kr och 1000 kr betalas pengarna ut veckan efter och över 1000 kr betalas pengarna ut efter två veckor.

<500 500-1000 >1000
Dagen efter Veckan efter 2 veckor efter

 

Säljare med betyg lägre än 4.5 (0 – 4.4)

Under 500 kr betalas pengarna ut veckan efter. Över 500 kr betalas pengarna ut efter två veckor.

<500 >500
Veckan efter 2 veckor efter

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vad innebär Klarnas säljarskydd för privatsäljare?

Sälj tryggt med Klarna

När du säljer med Klarna på Tradera garanterar Klarna att du får betalt, oavsett om köparen betalar eller inte. Du vet att du kommer få betalt så fort du fått ett mail från oss där vi berättar att köpet är bekräftat. Har du inte fått det mailet, har köparen inte ännu bekräftat köpet.

För fullständiga villkor, se längre ned på sidan.

Behåll dina uppgifter för dig själv

När du säljer med Klarna behöver du inte lämna ut några bankuppgifter till köparen. Alla betalningar sker genom Klarna.

Vad täcks av skyddet?

Du måste skicka den vara eller de varorna som du har angivit i annonsen och i det skick som beskrivits i annonsen. Eventuella defekter måste beskrivas i annonsen.Skyddet gäller för fysiska varor. Säljarskyddet gäller inte vid försäljning av immateriella objekt, olika typer av tjänster, byggnader och boningshus, alla typer av fordon, specialtillverkade varor, presentkort, evenemangs- och kulturbiljetter, transporttjänster samt andra liknande varor eller tjänster.

När måste du skicka varan?

Du måste skicka varorna inom 3 dagar från det att du får bekräftelse från Tradera att köparen har betalat varan.

Hur måste du skicka varan?

Du måste skicka varan till den adress som Klarna har godkänt när kunden genomförde köpet. Den godkända adressen finns i mailet från Tradera som bekräftar att köparen har betalat och i Mitt Tradera. Varan måste skickas med spårningsnummer och du måste spara det under två månaders tid efter leverans. Om det sker ett leveransfel måste du göra en reklamation till logistikbolaget.

Vad gäller vid returer?

Om du kommer överens med köparen om retur ska du registrera returen i Mitt Tradera samma dag. Om du får varan eller varorna i retur är du skyldig att ansvara för dem under 14 dagar från det att du mottagit returen. Om köparen begär ny leverans under denna 14-dagarsperiod måste du skicka ut varorna på nytt på köparens bekostnad.

Vad gör du om det uppstår en tvist med köparen?

Om det uppkommer en tvist på grund av att köparen inte har fått sina varor eller när köparen anser att varorna avviker avsevärt från beskrivningen i annonsen måste du besvara Klarna inom 5 dagar.

Vad gäller för varor för 1500 kr och mer?

Om du säljer varor för 1500 kr eller mer ska logistikbolaget kontrollera legitimation vid utlämnandet. Du måste också säkerställa att logistikbolaget sparar denna information. Försändelsen ska även vara försäkrad för motsvarande varuvärde.

Om du behöver hjälp

Du kan få hjälp vid tvister, felaktiga betalningar eller vid andra frågor hos Klarnas kundservice. Vi hjälper dig gärna.

Se fullständiga villkor

Var detta till hjälp? Ja Nej

Varför kan jag inte välja betalsätt?

Traderabetalning, vår integrerade  betallösning,  både är trygg och smidig. Vi vill att våra medlemmar ska ha den allra bästa upplevelsen av Tradera, det innebär att du kan komma att ha vår nya betallösning om du har blivit medlem under 2016 eller om du inte har sålt på ett tag.

Om du inte har vår integrerade betallösning och behöver använda dig av PayPal eller Klarna inom vissa kategorier beror det på att du behöver använda dig av säkra betallösningar när du inte har tillräckligt med omdömespoäng.

Var detta till hjälp? Ja Nej

ProLister

Vad är ProLister?

Tradera ProLister är ett lättanvänt och kostnadsfritt program som gör det enklare och snabbare att skapa, editera och ladda upp en stor mängd auktioner på Tradera.

För dig som lägger upp många objekt till försäljning, eller vill underlätta arbetet med återkommande auktioner är ProLister ett mycket effektivt verktyg.

Vi erbjuder ingen support för Prolister utan hänvisar dig istället till säljvertyget Sello.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur laddar jag ned ProLister?

 

Klicka här för att ladda ner ProLister 

Observera att ProLister kräver att du har Netframework 2.0 installerat. ProLister inte är fullt kompatibel med Panda Antivirus. Vid samtidig användning av dessa två program kan ProLister upplevas som långsammare än vanligt.

Vi erbjuder ingen support för Prolister utan hänvisar dig istället till säljvertyget Sello.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Problem vid installation

Det vanligaste problemet vid installation eller uppgradering av ProLister är att brandväggar eller andra säkerhetsprogram blockerar programmet. Det kan göra att installationen inte kan slutföras eller att uppladdning av annonser tar väldigt lång tid eller inte fungerar alls.

Innan du kontaktar oss, se till att tillåta ProLister i alla eventuella säkerhetsprogram som brandväggar, anti-virus etc. Hur du gör beror på vilket säkerhetsprogram du använder, se programmets manual för mer information. Om detta inte hjälper så prova att koppla bort eventuell router och koppla datorn direkt till din internetanslutning.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Skapa ny auktion

Klicka på ikonen för ”ny annons” för att börja skapa din auktion. När annonsen är färdig klickar du på spara. Auktionen har nu lagts till i din auktionslista (2).
För att växla tillbaka till listvyn med auktionslistan, klicka här.
Fält som har den här ikonen måste fyllas i.
Dra-och-släpp-funktion när du vill lägga till bilder. Leta rätt på den bild du vill lägga till, dra och släpp den sedan i bildrutan. Du kan givetvis också lägga till bilder genom att klicka på det gröna plustecknet.

Duplicera auktion

Klicka på önskad auktion i listan så att den får en blå markering, och därefter på ikonen för ”Duplicera”

 

Vi erbjuder ingen support för Prolister utan hänvisar dig istället till säljvertyget Sello.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Öppna och importera lista

Öppna lista
Har du en befintlig lista, skapad antingen i Tradera Powerlister eller Tradera ProLister klickar du på ”Öppna lista” och letar rätt på din fil (med ändelsen .pxml). Vill du öppna fler filer kan du om du vill:

 • Öppna filen som ny lista
 • Importera filen in i nuvarande lista

När du vill öppna en fil och samtidigt har en lista öppen, kan du välja hur filen du öppnar ska visas.

Importera
Du kan välja att importera kommaseparerade filer till Tradera ProLister.
Klicka på den svarta pilen till höger om ”Öppna lista” och leta rätt på din fil (som måste vara i .CSV-format). I fönstret som därefter öppnas kan du välja hur du vill att innehållet i filen ska placeras i annonslistan.

Klicka på pilen och välj ”Importera CSV-fil”

 

1. Välj fil
Leta rätt på den fil (måste vara i CSV-format) som du vill importera och klicka på ”öppna”.

2. Förhandsgranskning
I nästa steg ser du en förhandsgranskning av de översta raderna i din fil (1). Om några tecken ser konstiga ut, prova att ändra format för teckenkodning. Klicka på ”Framåt” (2) för att gå vidare. 

3. Matcha kolumner
Här matchar du kolumnerna i din fil mot ProListers kolumner. Om den översta raden i din fil innehåller titlar på kolumner kryssar du i rutan i det översta vänstra hörnet (1). Matcha därefter de kategorier som finns. Rubrik matchas således mot ”Rubrik”. Beskrivning mot ”Beskrivning” och så vidare. Om du inte kan matcha en kolumn väljer du bara ”Matcha inte”. Du kan åtgärda det senare.

4. Importera
Nu är din fil klar att importeras in i Tradera ProLister. Klicka på ”Slutför”

5. Tradera ProLister
Nu är din fil importerad och innehållet har lagts till i listvyn där dina auktioner finns samlade. Om någon information saknas visas raden rosafärgad (1). Den kolumnen som har felaktig eller saknad information visas i rött (2). Om du håller pekaren över det röda fältet får du information om vad som saknas/är felaktigt. När innhållet i auktionen är korrekt är raden ofärgad (vit). Redigera en annons »

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Redigera auktion

 

Redigera en auktion
Klicka på den auktion i listan som du vill redigera (så att den får en blå markering). Klicka därefter på ikonen för ”Redigera” i menyn.
Några kategorier kan redigeras direkt i listvyn. Dubbelklicka på innehållet för att göra ändringar.

Följande kategorier kan även redigeras direkt i listvyn:

• Rubrik
• Beskrivning
• Egen referens
• Utropspris
• Köp-nu pris
• Reservationspris
• Kategori
• Fetstil
• Highlight
• Minibild
• Utvalt objekt


Vissa av fälten kan redigeras direkt i listvyn.

Redigera flera auktioner
Klicka och dra markören nedåt i listan för att markera flera auktioner. Klicka därefter på ”Redigera” för att göra ändringar i de markerade auktionerna. Vill du välja auktioner som inte ligger i följd håller du ned Ctrl-tangenten samtidigt som du klickar.

Följande fält kan editeras i multi-läget:

• Utropspris
• Reservationspris
• Köp-nu pris
• Annonslängd
• Omstarter
• Frakt
• Exponering
• Betalningsalternativ
• Accepterade köpare

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Ladda upp lista

Klicka på ikonen ”Ladda upp lista” längst upp. Ett fönster öppnas där du fyller i ditt loginnamn och lösenord som du använder på Tradera. Klicka på ”Tillåt” för att gå vidare. Du får nu en bekräftelse på att Tradera ProLister har loggat in dig. Stäng därefter fönstret.


Ladda upp
Nu kan du göra inställningar och se status.

 • Uppladdningsintervall i sekunder (om vill du ha olika starttid på auktionerna)
 • Status (ex. antal annonser i kö, antal uppladdade annonser, beräknad tid kvar)

Klicka på ”Ladda upp” för att påbörja uppladdningen. Du får därefter en bekräftelse på att dina auktioner är uppladdade och de finns då publicerade på siten (om du inte angivit en annan starttid).

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Spara lista


För att spara listan klickar du på ”Spara lista” och väljer sedan ett namn på filen och väljer var på datorn du vill spara den. Filformatet som används för Tradera ProLister är .pxml.

Om du utgår från en tidigare lista som du har sparad och gör ändringar i denna, väljer du istället alternativet ”Spara lista som” och ger den ett nytt namn.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Anpassa kolumner

I listvyn finns ett antal kolumner och här visar vi vilka anpassningar du kan göra.

Dölj/visa kolumner
Klicka på ikonen för ”Välj kolumner” och kryssa därefter i/ur de kolumner du önskar visa eller dölja.

 

Anpassa kolumn
Om du vill ändra storlek på en kolumn (bredare eller smalare) placerar du markören mitt emellan två kolumner, håller ned klickknappen och drar åt höger eller vänster.

 

Sortera
Klicka på kolumnrubriken för att sortera.

 

Filtrera inom en kolumn
Den här ikonen filtrerar innehållet i annonslistan. Om du exempelvis bara vill visa annonser som har rubriken ”Nokia N95 – Ny!” klickar du på den symbolen för att filtrera innehållet i kolumnen.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej
FAQ Företag