Komma igång med Sello

Hur kommer jag igång med Sello?

Registrera ett konto på Sello genom att klicka här. Ange samma inloggningsuppgifter som på Tradera så skapas ett konto hos Sello som automatiskt kopplas ihop med ditt Traderakonto. Första gången du gör detta så importeras alla dina aktiva auktioner, fastpris-annonser samt butiksobjekt från Tradera.

Om du vill kan du också importera dina avslutade annonser. Klicka på ”Administration” och välj ”Import”. Välj ”Importera” under Traderaloggan och därefter ”Aktiva och avslutade auktioner och butiksobjekt”. Nu importeras alla objekt från de senaste 60 dagarna till Sello.

De objekt du valt att importera kommer nu finnas tillgängliga under  ”lager”.

 

Behöver du hjälp med att komma igång? Läs vår Sello-guide här!

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur gör jag för att importera en CSV-fil?

Klicka på ”Administration” och välj ”Import”. Därefter väljer du att importera från CSV-fil. I Sello finns en förklaring för hur detta fungerar samt hur en CSV-fil ska vara uppbyggd. Känner du inte till detta sedan tidigare, läs gärna förklaringen samt ladda ned exempelfilen. Skapa sedan en egen CSV-fil från det säljverktyg eller den webbshop du använder.

När du har en färdig CSV-fil, leta upp filen på din dator och ladda upp den. Nu är CSV-filen inlagd i Sello och det som återstår är att matcha dina kolumner mot Sellos kolumner.

Alla dina produkter hamnar i ditt lager.

Läs mer om hur du importerar i vår Sello-guide här!

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kan jag använda ProLister tillsammans med Sello?

Ja. ProLister används för att ladda upp annonser till Tradera, men kan inte användas till efterarbete. Så du kan använda Sello i det avseendet, och ändå ladda upp nya annonser med ProLister. Däremot behöver man då importera aktiva annonser i Sello varje gång man har laddat upp nya annonser med ProLister. Vi rekommenderar att man enbart använder Sello och laddar upp nya annonser via Sello istället för ProLister.

Du kan även importera dina ProLister-filer till Sello och sedan aktivera dem från Sello. För att importera annonser från ProLister så måste du spara din ProLister-lista som arkiv och sedan importera in den i Sello.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Behöver jag ladda ner något program för att använda Sello?

Nej, Sello är webbaserat så du använder Sello i din webbläsare. Det fungerar i Mac OS, Linux och Windows.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kostar det något att använda Sello?

Nej. För medlemmar på Tradera är Sello helt gratis.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur gör jag för att importera annonser från ProLister till Sello?

Du kan importera dina ProLister-filer till Sello och sedan aktivera dem från Sello. Annonser som du importerar från ProLister kommer att hamna som nya artiklar i ” lager”  och du kan sedan aktivera dem därifrån.

För att importera annonser från ProLister, spara din ProLister-lista som arkiv. Detta gör du genom att klicka på pilen vid ”Spara lista som” i ProLister och  välj ”Exportera till arkiv”.

På så sätt sparar du ner en plzip-fil som även innehåller bilderna du använder i din lista.Listan kan du sedan importera in i Sello via ”Administration” – ”Import” och välja att importera en plzip-fil.

 

Läs mer i vår Sello- guide här!

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kan jag använda Sello och Mitt Tradera samtidigt?

Det går bra att använda vissa funktioner i Mitt Tradera parallellt med Sello, men generellt bör du hantera annonserna i Sello i den mån det går.
Sello och Mitt Tradera har inte en total synkronisering så om du exempelvis markerar en vara som betald i Mitt Tradera så kommer inte Sello att känna av det. Mitt Tradera är heller inte byggt för att hantera butiksannonser.

Det finns ett par exempel på saker som idag inte går att göra i Sello som man måste göra i Mitt Tradera:

 • Ändra en pågående auktion eller fast pris-annons (butiksannonser kan man ändra i Sello och den ändras då även på Tradera)
 • Ge rabatt på en order betalad med Klarna
Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur gör jag för att flytta mina annonser från ProSeller till Sello?

Det bästa sättet att flytta artiklar eller annonser är att importera dessa in i Sello via aktiva och avslutade annonser på Tradera.

För att komma igång med Sello så loggar du in med dina vanliga Tradera-uppgifter på sello.nu/tradera.
Alla dina aktiva annonser kommer då att importeras automatiskt in till Sellos ”Mitt lager” och där även få rätt status som aktiva i Sello.

Om du har artiklar i ProSeller som inte är aktiva ute på Tradera så kan du göra på tre olika sätt:

1. Du kan i Sello välja att importera både aktiva och avslutade annonser från Tradera. De aktiva kommer inte att importeras en gång till om de redan är klara och importerade, men du får då även med alla annonser som är inaktiva och som har varit aktiva på Tradera någon gång under de senaste 60 dagarna. Dessa annonser kommer inte att aktiveras i Sello utan de kommer att dyka upp i ”lager” som ej aktiva annonser som du kan aktivera när du vill.

2. Om du har annonser som inte har varit aktiva under de senaste 60 dagarna så kommer de inte att följa med om du importerar enligt ovan. Du kan då först aktivera alla dessa annonser i ProSeller, vänta på att de kommer ut på Tradera och därefter inaktiverar du dem.
När du har gjort det så importerar du alla inaktiva annonser i Sello. Om du har väldigt många annonser som du skulle behöva aktivera på det sättet kan det hända att ditt butiksabonnemang inte tillåter att du aktiverar alla. Vi rekommenderar dig då att importera via alternativ 3.

3. Du kan välja att exportera dina inaktiva annonser från ProSeller. Detta gör du genom att öppna ProSeller, sortera ProSellers artikelregister på kolumnen ”Aktiv” och sedan markera/välja (med hjälp av shift eller ctrl) alla dina inaktiva annonser. När du sedan har markerat alla dina inaktiva annonser så klickar du på den pilen vid ”Importera”-knappen i ProSeller.
Du får då upp flera alternativ och där ska du välja alternativet ”Exportera valda artiklar till CSV-fil”. Observera att du måste vara noga med att enbart markera inaktiva annonser i ProSeller eftersom du annars kan få dubbletter.
När du är klar så kan du importera in CSV-filen i Sello.
Det är dock viktigt att veta att det inte går att få med bilderna från dessa artiklar med denna metod.

ProSeller
Var detta till hjälp? Ja Nej

Hantera lager

Hur skapar jag nya varor i mitt lager?

Navigera till lager. Klicka på ”Skapa en ny produkt”.  Ange alla nödvändiga uppgifter om varan. Tänk på att ”Eget namn” är det interna namnet som syns i ditt lager, medan Traderarubriken fyller du i på ”Produktnamn”. När du känner dig färdig, klicka på ”Spara”.

 

Läs mer i vår Sello-guide här!

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur använder jag en mall i Sello när jag skapar en ny vara?

För att lägga in en mall, gå in på ”Skapa ny produkt” och ”Beskrivning”. I menyn ”Objektmall” väljer du den mall du vill använda.

Observera att den mall du väljer kommer då att bli objektsbeskrivningen i denna vara och helt ersätta den text du eventuellt skriver in i fältet ”Produktbeskrivning”.

Om du vill ha en mall som bara är en del av din objektsbeskrivning, där du även vill skriva in ny text som inte ingår i mallen ska du använda variabeln !OBJEKTBESKRIVNING överst i din mall. Detta lägger du till när du skapar mallen inne på ”Inställningar”/”Objektmallar”. Det som händer då är att all text du skriver in i ”Produktbeskrivning” kommer läggas in överst i din annons och under det kommer din mall läggas in.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur aktiverar jag annonser på Tradera?

För att aktivera en artikel i din Tradera-butik så klickar du på  krysset vid kolumnen ”Aktiv”. När krysset ändras till en grön bock så har det blivit en butiksannons som är aktiv på Tradera.

Vill du skapa auktioner eller fastpris-annonser så utgår man från dina varor i lagret. Oavsett om det är en artikel som är aktiv i Tradera-butiken eller inte så går det bra att göra en auktion/fastpris-annons av den.

Till vänster i lagret finns en ruta vid alla artiklar, bocka i den för de varor du vill göra till auktioner. Klicka därefter på ”Skapa auktion”. Nu ligger varorna i utkorgen, gå dit genom att klicka på ”Utkorgen”. Här finns en rad olika möjligheter. Välj vilken typ av annons det ska vara, sätt ett pris och välj datum. Därefter är du redo att publicera auktionerna/fastpris-annonserna.

När du gör en auktion eller fastpris-annons av en artikel så minskar lagersaldot automatiskt.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Kan jag uppdatera artiklar i mitt lager med hjälp av en CSV-fil?

Det går inte att uppdatera existerande artiklar. Om du importerar samma csv-fil två gånger så kommer den andra importen inte att skriva över eller uppdatera de artiklar som importerades första gången, istället kommer det att skapas nya artiklar, dvs dubbletter av den första importen.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Vanliga inställningar

Hur hanterar jag mina orderstatusar?

Klicka på ”Orderstatusar”. Här kan du modifiera de statusar som är förutbestämda samt lägga till egna statusar. Vanligt är att man t.ex. gör en status för ”Ska packas”, ”Ska bokföras” eller liknande.

Nya statusar gör du via knappen ”Skapa ny” och för att anpassa befintliga statusar klickar du på ”Ändra”.

Här väljer du statusens namn, dess egenskaper samt vilken färg du vill att orders med denna status ska ha. När du är färdig, klicka på ”Spara”. Nu finns statusen som du har anpassat tillgänglig när du hanterar dina orders.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur hanterar jag bokföring och kvitton?

Klicka på ”Ekonomi”. Här har du möjlighet att anpassa om/hur Sello ska skicka bokföringsunderlag till dig. Välj de inställningar som passar dig bäst.

Går du lite längre ned på sidan så hittar du uppgifterna som framgår på de kvitton du eventuellt skapar. Här rekommenderar vi att du anger ditt företags uppgifter. Klicka på ”Spara” när du är färdig.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur skapar jag automatiska omdömen?

Klicka på ”Omdömen”. Här kan du skapa omdömen som du enkelt kan lämna när du hanterar dina order. Klicka på ”Skapa ny”, därefter skriver du in den text du vill att omdömet ska innehålla och avslutar med ”Spara”. Nu är omdömet färdigt och finns tillgängligt när du hanterar dina orders. När du väl skapat omdömen kan du även välja att dessa ska lämnas automatiskt i samband med att du skickar ut vissa mailmallar.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur hanterar jag mailmallar i Sello?

Klicka på ”Mailmallar”. Här hittar du de tre mallar som är standard i Sello. Vi rekommenderar att du anpassar alla tre efter ditt företag. Exempelvis så kan du lägga till vilka betalningsalternativ ni erbjuder samt kontonummer och liknande i mallen ”Betalningspåminnelse”. För att ändra en mall, klicka på ”Ändra”.

Här ser du den förifyllda texten. Till höger ser du även en hel del ”Variabler” som du kan använda.

Det går även att anpassa om huruvida ett omdöme ska lämnas i samband med att mallen skickas ut. Klicka på ”Lämna inte omdöme” och välj ett av dina sparade omdömen. Att rekommendera är t.ex. att omdöme skickas ut i samband med att du skickar mallen ”Levererad”.

 

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur hanterar jag mina butiksinställningar?

Gå till inställningar och tryck på ditt alias i menyn. Här anpassa vilka betalningsalternativ som ska gälla för alla dina annonser. Du bestämmer även vart du vill sälja (inom Sverige, inom Norden eller Internationellt).Du kan även ställa in vilka samfraktsregler du vill använda. Vi rekommenderar att dessa speglar de regler du har i Traderas varukorg, framförallt om du erbjuder Klarna eller PayPal som betalningsalternativ.

Vill du ställa in dina samfraktsregler för Klarna? Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.

Nästa flik att titta på är ”Butik”. Här kan du anpassa din butikslogga, företagsinformation, köpvillkor samt kontaktinformation. Det du skriver in här syns utåt för de köpare som tittar in i din butik på Tradera.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur ska jag ställa in status för att det ska bli rätt i mina ordrar?

För att det ska bli rätt med status för orderhantering så är det viktigt att du väljer rätt inställningar för statusen beroende på i vilket skede i orderhanteringen kommer att användas.

En order har några olika steg som den går igenom i Sello från att en vara blir köpt.

 1. Ordern är aktiv/under behandling
 2. Ordern är aktiv/under behandling och betalad
 3. Ordern är levererad
 4. Ordern är levererad och betalad

Exempelvis så kommer en order som betalas med Klarna per automatik att få status ”Betalning mottagen”. Om du då ändrar till en egen status som du själv har satt upp så är det viktigt att den statusen också innebär att ordern är betald. Dela upp dina statusar i olika färger så du har en övergripande koll på dina ordrar som du behandlar.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hantera sålda objekt

Köparen har bytt leveransadress. Uppdateras adressen i på ordern i Sello?

Har köparen efter sitt köp uppdaterat sin leveranssadress så är det den gamla adressen som finns i Sello. Vid nästa köp som kunden gör kommer den nya adressen finnas med i Sello. Betalar kunden med Klarna och ändrar leveransadress i Klarna Checkout uppdateras den adressen i Sello.

Var detta till hjälp? Ja Nej

Hur hanterar jag mina sålda objekt?

När du säljer någonting så framgår det i Sello att du har en ny order genom att en siffra dyker upp vid fliken ”Order”.

Klickar du på en order så kommer du se alla nödvändiga uppgifter för att slutföra affären. Här har du en rad olika möjligheter:

 • Du kan använda dig av orderstatusar och mailmallar.
 • För att skicka t.ex. en mailmall så klickar du på ”Skicka mail” och väljer den aktuella mallen. Där kan du anpassa texten och sedan skicka iväg mailet.
 • För att byta orderstatus så klickar du på ”Byt orderstatus” och väljer den status ordern bör ha.
 • Det finns möjligheter att skapa kvitton samt bokföringsunderlag under fliken ”Orderhantering”.
 • Under fliken ”Leverera” kan du skapa plocklistor samt adressetiketter. Har du avtal med Posten eller DHL kan du även boka frakten där.
 • Du kan välja att leta efter orders med specifika orderstatusar, det hittar du under fliken ”Filtrera”.
Var detta till hjälp? Ja Nej
FAQ Privat