Möt Jonas på GadgetBay

GadgetBay är storsäljarna som började i liten skala. Här delar de med sig av historien kring hur det började och sina bästa framgångstips.

globe_liten

  • Lägg fokus på Traderaförsäljningen, se det inte bara som en extra säljkanal ”på sidan av”
  • Håll koll på trender i de kategorier du säljer
  • Våga använda auktioner för populära produkter
  • Lyft fram varför kunden ska handla hos just dig, till exempel snabb leverans. Här har nästan alla säljare hemma i Sverige fördel gentemot oss, som skickar från Shanghai
  • Lyft fram bytesrätten, få privatsäljare erbjuder det
  • Man behöver inte ha flest produkter eller lägst pris utan var unik och flexibel så kommer du lyckas!

Hej Jonas! Berätta om GadgetBay, vilka är ni och vad gör ni? 

Vi är ett glatt gäng på drygt tio personer, som lever och andas Tradera. Tradera är vår enda försäljningskanal och i vår butik hittar du allt från hemelektronik och inredning till mode och skönhetsprodukter, både till fast pris och på auktion. Allt vi säljer packar och postar vi själva här från vårt egna lager i Shanghai, direkt hem till kunden. Vår filosofi är att erbjuda ett tryggt och enkelt sätt för alla i Sverige, oberoende av om man bor i storstan eller på en mindre ort, att ta del av ett brett och unikt sortiment.

Hur startade GadgetBay? Varför valde ni att sälja på Tradera? 

Grunden till det som idag är GadgetBay lades 2007 när jag som utbytesstudent i Shanghai fick frågan av en vän om jag kunde köpa en mp3-spelare åt honom. De var tydligen väldigt svåra att få tag på hemma i Sverige, berättade han. Det gjorde jag gärna, och när jag senare lärde mig att det i Shanghai fanns gott om mp3-spelare och att de gick att posta direkt hem till min väns brevlåda så fick jag tanken: ”Varför inte köpa ett par extra och se om det finns några personer på Tradera som kan tänkas vilja ha dem?” Sagt och gjort!

Några veckor senare var mitt studentrum fyllt med elektronikprylar som låg ute till försäljning på Tradera. Nu, drygt sju år senare är jag fortfarande kvar i Shanghai, och lägger fortfarande ut auktioner på Tradera. Men vi har sedan länge flyttat ut från mitt studentrum och sitter istället i en lokal på 750 kvm, kombinerat lager och kontor, och jag har, som sagt även fått några kollegor.

Hur ser planerna ut för GadgetBay framöver? 

Vi kommer fortsätta utveckla vår verksamhet på Tradera men med större fokus på kinesiska varumärken. Det finns idag många kvalitetsprodukter här i Kina som normalt inte hittar till den svenska marknaden. Bland annat har vi uppstickaren XiaoMi, som idag är världens tredje största mobiltelefonstillverkare, men som nästan inte har någon försäljning alls utanför Kina. Med sådana produkter vill vi skapa ett mer unikt sortiment åt kunderna på Tradera. Sedan vill vi fortsätta utveckla vår logistik och kundservice, vilket alltid är en utmaning för utländska säljare som oss och vi därför alltid behöver ha som högsta prioritet att ständigt förbättra. På kundserviceområdet började vi till exempel redan under förra året utforska nya lösningar från Zendesk, något som vi hoppas kan gagna våra kunder genom snabbare och bättre support.

Till Gadgetbays butik