Fraktguiden

I denna guide hittar du generella tips om olika fraktalternativ som finns på Tradera samt frakt till andra länder. Vill du läsa våra tips om hur man packar en vara så kan du klicka här

Vilket fraktsätt ska jag välja?

Vid dyrare varor rekommenderar vi alltid att man väljer ett alternativ som går att spåra. Utöver det finns det flera faktorer som påverkar, som exempelvis var närmsta ombud finns för både köpare och säljare samt vilken försäkring som ingår.

Som säljare är det alltid bra att erbjuda flera alternativ för att inte riskera att tappa potentiella budgivare. 

Integrerade fraktsätt

Att ett fraktsätt är integrerat innebär att spårningsinformation automatiskt kommer uppdateras i Mitt Tradera när frakten bokats. 

Hur vet jag som säljare vad frakten kommer att kosta?

Du hittar priser både i vår fraktkalkylator och på sidan skapa annons i Mitt Tradera. Om du skickar skrymmande gods rekommenderar vi att du kollar på speditörens webbplats för att se om det tillkommer extra kostnader.

Det är också ok att ta ut en extra kostnad för emballage vid behov så länge kostnaden är rimlig.

Frakt till andra länder

Frakt inom EU

När du säljer inom EU och erbjuder frakt med Postnord eller DB Schenker fungerar bokningen och betalningen på samma sätt som inom Sverige. Fraktpriset sätts automatiskt utifrån vilken vikt du valt och vilket land mottagaren befinner sig i. 

När du väl mottagit betalningen och bokat frakten är det bara att skriva ut fraktsedeln som vanligt och lämna in hos närmaste ombud. 

Frakt utanför EU

Vid frakt utanför EU behöver du kolla upp fraktpriset och uppdatera det innan köparen betalar, eller så kan ni lösa betalningen för frakten utanför Tradera.

Du behöver även boka frakten direkt från speditörens webbplats.

Om du erbjuder fri frakt och köparen befinner sig inom EU kommer den svenska fraktkostnaden dras bort som rabatt för köparen, exempelvis om du erbjuder fri frakt som egentligen skulle ha kostat 59:- så kommer fraktpriset rabatteras med motsvarande belopp om köparen kommer från ett annat land inom EU.

För köpare utanför EU har det ingen påverkan på fraktpriset då det sätts av säljaren i efterhand.

Då man i dagsläget inte kan ange vikten i en butiksannons tittar systemet på vilken fraktkostnad du angivit med vilken speditör, och matchar sedan detta mot närmaste viktklass. Exempelvis om du har angivit DB Schenker som speditör och 59:- i fraktkostnad så kommer systemet tolka det som att vikten är 1 kilo.

Om man väljer att använda integrerad frakt som en av fraktmetoderna blir försäljning inom EU valt med automatik, då det innebär lika mycket arbete för säljaren som att skicka varan inom Sverige. 

Du kan alltid ändra till endast Sverige eller hela världen även efter att du publicerat annonsen.

OBS: Om högsta budgivaren kommer från ett annat land går det inte att välja endast Sverige.

Samfrakt

Många säljare på sajten erbjuder samfrakt. Vår rekommendation är att man, om man köpt flera varor från samma säljare, hör av sig till säljaren innan betalning för att kolla om samfrakt är möjlig. 

Vi jobbar på en lösning som ska förenkla samfrakt för både köpare och säljare. Mer information kommer när vi närmar oss lansering. 

Vanliga frågor om frakt

Säljaren vill ha mer betalt för frakten än vad det står i annonsen, är det ok?

Som regel ska det fraktpris som angivits i annonsen gälla, men om ni kommer överens om att säljaren exempelvis ska använda en annan speditör än vad som angivits i annonsen eller om köparen har specifika önskemål om frakten handlar det om att komma överens om en lösning som passar båda parter.

Läs mer om våra regler för frakt här.

Varan kom bort eller gick sönder i frakten, vems ansvar är det att reklamera försändelsen?

Detta kan variera beroende på vilken speditör man använder då hanteringen kan skilja sig. Vår rekommendation är att gå in på speditörens webbplats för att vara på den säkra sidan.

Köparen vill ha varan levererad till en annan adress än den de har på Tradera, hur gör jag nu?

För att du som säljare ska ha kvar ditt säljarskydd behöver du skicka varan till den adress som är angiven av köparen på Tradera. Vår rekommendation är att köparen uppdaterar sin adress inne på Mitt Tradera innan ni bokar frakten.

 

Var kan jag hitta tips på hur man packar försändelser?

På de olika speditörernas hemsidor finns det en mängd tips om hur man packar specifika varor. Du kan även kolla in vår guide om hur du bäst packar en vara här