Klarnas köpskydd

Köp tryggt från privatpersoner med Klarna

Du som köpare skyddas av Klarnas köpskydd. Om du betalar med Klarna skyddar Klarna dig om

 1. Din beställning inte kommer fram
 2. Din beställning kommer fram, men varan avviker avsevärt från beskrivningen i annonsen

För fullständiga villkor, se längre ned på denna sida.

 

Behåll dina uppgifter för dig själv

När du köper med Klarna behöver du inte lämna ut några känsliga uppgifter till säljaren. Alla betalningar sker genom Klarna.

Vad täcks av skyddet?

Skyddet gäller för fysiska varor. Köpskyddet gäller inte vid köp av immateriella objekt, olika typer av tjänster, byggnader och boningshus, alla typer av fordon, specialtillverkade varor, presentkort, evenemangs- och kulturbiljetter, transporttjänster samt andra liknande varor eller tjänster.

Vad gör du om det uppstår en tvist med säljaren?

Om du inte har fått varan eller varorna eller om du anser att varorna inte motsvarar beskrivningen i annonsen måste du reklamera köpet inom 25 dagar från det datum som du mottagit vinnarmailet. Från det att Klarna har meddelat dig att säljaren har besvarat din reklamation har du 5 dagar på dig att skicka in ytterligare information eller invändningar.

Vad gör du om du och säljaren kommer överens om att häva köpet?

Om du och säljaren kommer överens om att häva köpet på grund av att varan eller varorna avviker avsevärt från avtalet måste du vårda varorna väl. Du måste också skicka tillbaka varorna till säljaren inom 3 dagar från överenskommelsen. Försändelsen måste ha ett spårningsnummer, som du sedan måste spara i minst 2 månader. Köparen ska betala för returfrakten tillbaka till säljaren, om inget annat har överenskommit med säljaren.

När måste du hämta leveransen?

Om varan eller varorna levereras till ett upphämtningsställe, är du skyldig att hämta upp varorna vid aviserad adress. Om du inte hämtar leveransen är du skyldig att kontakta säljaren för att komma till en ny överenskommelse om leverans. Detta måste göras inom 14 dagar från det att varorna har gått i retur. Om du och säljaren kommer överens om en omleverans ska du betala fraktkostnaderna.

Om du behöver hjälp

Du kan få hjälp vid tvister eller frågor om din betalning hos Klarnas kundservice. Om du har frågor om dina fakturor hos Klarna är du välkommen att logga in på Mitt Klarna, där du får en överblick över dina köp med Klarna.

Inledning

Denna policy gäller mellan dig som köpare och Klarna när du handlar på Traderas marknadsplats och varorna skickas med en extern transportör (”Logistikbolaget”). Policyn innebär att du som köpare, för det fall du uppfyller nedan uppställda krav, inte kommer att behöva betala (eller bli återbetalad om du redan har betalat) för varor som inte har levererats, eller som avsevärt avviker från den beskrivning som säljaren har lämnat (”Köpskyddet”).
Policyn gäller under förutsättning att den som säljer varan till dig, säljer för ändamål som faller utanför näringsverksamhet, samt att du som köpare handlar i egenskap av privatperson.
Klarna förbehåller sig rätten att ändra denna policy efter behov.

Villkor för att Köpskyddet ska vara tillämpligt

För att Köpskyddet ska vara tillämpligt måste samtliga följande villkor vara uppfyllda:

 1. Köpet måste avse fysiska produkter. Köpskyddet gäller inte vid köp av immateriella objekt, olika typer av tjänster, byggnader och boningshus, alla typer av fordon, specialtillverkade varor, presentkort, evenemangs- och kulturbiljetter, transporttjänster samt andra liknande varor eller tjänster.
 2. För det fall att det uppkommer en tvist avseende när du ej fått varor, när varorna avsevärt avviker från avtalet eller när du har betalat men Klarna inte har mottagit din betalning så måste du följa de svarstider som ställs upp för tvisten.Dessa är för närvarande
  1. Om du, vid mottagande av varan/varorna upptäcker att de är defekta eller på annat sätt avsevärt avviker från avtalet måste du meddela säljaren detta via mail inom 3 dagar.
  2. Vidarebefordra ärendet till Klarna för det fall du och säljaren inte har kommit överens inom 25 dagar räknat från det datum som du mottagit orderbekräftelsen.

  Från det att du har blivit meddelad av Klarna att säljaren har besvarat ditt ärende har du 5 dagar på dig att inkomma med ytterligare information eller invändningar.

 3. För det fall att du, vid mottagandet av varan/varorna anser att den/de avsevärt avviker från avtalet, kommer du att behöva styrka detta. Eventuella kostnader som uppkommer i samband med styrkande av eventuell defekt, svarar du som köpare för.
 4. Om varan/varorna levereras till ett upphämtningsställe, är du skyldig att hämta upp varorna vid aviserad adress. För det fall detta inte görs, är du skyldig att kontakta säljaren för att komma till en ny överenskommelse om leveransen. Detta måste göras inom 14 dagar från det att varorna har gått i retur. För det fall ni kommer överens om en omleverans är du betalningsskyldig för fraktkostnaderna.
 5. Om du och säljaren kommer överens om att häva köpet på grund av att varan/varorna avsevärt avviker från avtalet är du skyldig att göra samtliga av följande;
  1. Vårda varorna väl medan de fortfarande är i din besittning
  2. Skicka tillbaka varorna till säljaren inom 3 dagar från överenskommelsen om hävning
  3. Varan ska skickas med spårningsnummer. Spårningsnumret måste sparas och på anfordran kunna uppvisas under två månaders tid efter leverans.
  4. För transaktioner med ordervärde på 1500 kr eller mer ska Logistikbolaget som du använder genomföra legitimationskontroll vid utnämnandet Du måste och säkerställa att Logistikbolaget sparar denna information. Försändelsen ska även vara försäkrad för motsvarande varuvärde.
  5. Betala för returfrakten tillbaka till säljaren om inget annat har överenskommits med säljaren.

För det fall du inte följer punkt 1-5 ovan är du betalningsskyldig i enlighet med avtalet.

Om (i) du som köpare och säljaren inte kan komma överens, eller (ii) om du som köpare och Klarna inte kan komma överens, eller (iii) om du inte har uppfyllt punkterna 1-4 ovan, men ändå anser att du inte är betalningsskyldig, står det dig som köpare, säljaren eller Klarna att fritt hitta lösningar enligt gällande lagstiftning.Om du som köpare har betalat men Klarna har inte mottagit din betalning behöver du styrka din betalning genom att inkomma med underlag enligt de tidsfrister som uppställts under punkt 2 ovan

6. Om du som köpare har betalat men Klarna har inte mottagit din betalning behöver du styrka din betalning genom att inkomma med underlag enligt de tidsfrister som uppställts under punkt 2 ovan