Hur vi väljer att lyssna på musik kan säga mycket om oss som personer. Vad söker du för upplevelse när du strömmar musik på mobilen? Lyssnar på bakgrundsmusik i högtalaren? Eller när du lägger på en vinylskiva på spelaren? För många är en skivspelare lika självklar att använda och äga idag som på 60- och 70-talet när vinylskivan slog igenom som musikmedium runt om i världen. Skivspelaren ger oss ett sätt att komma nära musiken och skapar en helhetsupplevelse.
– De senaste åren har många fått upp ögonen för det analoga ljudet och även för gamla och nya vinylspelare skulle jag säga, säger Miroslaw Stasilowicz som har arbetat med att reparera och tillverka LP-spelare i över 30 år.
I sitt arbete med företaget Veteran Hifi har han fått bra kunskap om de märken som tidigt blev stora aktörer inom analog musikutrustning och som tillverkade klassiska skivspelare av hög kvalitet. Med tiden har fokus skiftat något i branschen – designen av tidiga vinylspelare från 60-, 70-, och 80-talet fokuserade mycket på att underlätta själva musikhanteringen och att i högre grad automatisera själva lyssningen. Automatiken är idag inte lika central som den var när vinylspelaren behövde fungera för många fler typer av lyssnare.
Hur skiljer sig en ny vinylspelare mot en gammal vinylspelare?
– Spelaren är en mekanisk konstruktion som kräver hög precision. Tidigare så tillverkade man dem ofta för hand i stabila material som trä och metall. Idag tillverkas många i större produktioner och med högre andel plastdelar, vilket så klart kan påverka kvaliteten i vissa fall, säger Miroslaw Stasilowicz.
Vilka typer av vinylspelare finns det?
– Rent tekniskt kan man säga att det finns tre olika typer av vinylspelare som drivs på olika sätt – direktdriven, remdriven eller mellanhjulsdriven. Den sistnämnda gäller ofta äldre skivspelare.
Remdriven eller direktdriven skivspelare, vad är skillnaden?
– Det är vissa skillnader. De flesta skivspelare har en drivrem och de är något enklare i konstruktionen. Därför är de ofta billigare att tillverka och att köpa. De direktdrivna vinylspelarna är mer avancerade och är optimala för till exempel en dj som behöver kunna scratcha skivan.
Köpa begagnad vinylspelare, vad bör jag tänka på?
– Det som är viktigt med alla skivspelare är att nålen ska kunna läsa av skivan utan störningar och vibrationer. Därför behöver du titta på att tallriken snurrar ljudlöst och att den är resonansfri. Nål och pickup är känsliga delar som är viktiga för att få ett bra ljud i spelaren, men det går oftast bra att byta ut själv om man köper det separat.
Hitta rätt bland klassiska vinylspelare:
Rega och Pro-ject – moderna skivspelare med fokus på ljudkvalitet
Är du ute efter en vinylspelare i modern och stilren förpackning som dessutom har bra ljudkvalitet så är det här två märken du ska kika lite extra på. Instegsmodellen i Regas Planar-serie är förhållandevis enkel men ger bra kvalitet för en mindre summa, precis som Pro-ject Debut som är populär bland nybörjare. Deras dyrare spelare är populära bland high-end-lyssnare som kräver mer. Designen på skivspelarna är ofta avskalad och saknar bekväma funktioner eller knappar. De flesta varianter är manuella men ändå hyfsat enkla att sköta för någon som inte är bekant med vinylmediet.
Bang & Olufsen – vinylspelare med designfokus
Ett märke som alltid har arbetat med utmanande och innovativ design är Bang & Olufsen. Deras skivspelare Beogram har tillverkats i många olika versioner genom åren och håller fortfarande tack vare den framåtblickande och futuristiska danska designen. En del senare modeller av Beogram har en tangentiell tonarm, vilket innebär att tonarmen förflyttar sig vinkelrätt längs skivan. Det är exempel på en utmärkande och speciell designlösning.
Thorens – retroklassisk vinylspelare
För dig som är ute efter en klassisk skivspelare som kommer från en lång tradition av att skapa musikutrustning så är det här ett märke att kolla närmre på. Deras spelare har funnits på marknaden sedan 50-talet och håller fortfarande en väldigt hög kvalitet, även de som har många år på nacken. Det som är utmärkande för de här skivspelarna är att de i designen förmedlar en känsla av nostalgi tack vare trädetaljer och en traditionell utformning. Även de nya varianterna kan förmedla en retrolook utan att för den sakens skull tumma alltför mycket på ljudkvaliteten. Något som ger extra bekvämlighet på vissa modeller är att hastigheten kan justeras med en knapptryckning istället för att behöva lyfta av skivtallriken och manuellt justera remmen, vilket är vanligt på många spelare från Rega eller Pro-ject.
Technics – vinylmärket för dj:n
En populär skivspelare för dj:n är 70-talsmodellen SL-1200 från Technics. Den kom ut under discoeran och har uppgraderats i flera versioner sedan dess. Till skillnad från en del andra skivspelare är originalversionen från Technics direktdriven, vilket gör den startsnabb och lätt att kontrollera. Om du är ute efter att spela musik på hög volym är Technics ett bra val eftersom spelarna ofta har bra intern dämpning som gör att de klarar av att stå nära bashögtalare utan att nålen börjar hoppa. Även om vinylspelare från Technics ofta förknippas med dj:ande så har märket även instegsmodeller och dyrare varianter som ger riktigt hög ljudkvalitet.
Text & foto: Amanda Blennborn, frilansjournalist