Brädspel & sällskapsspel för alla tillfällen – här är listan

Förväntan, lite tur och beräknande taktik är alla ingredienser som behövs för ett riktigt bra sällskapsspel. Klassiker som Monopol och Tjuv och polis har sedan länge varit spelvärldens kändisar. Men när nya spel släpps i en rasande fart gäller det att kunna navigera bland olika kategorier och genrer. Därför har vi samlat ihop tips på brädspel för olika sällskap – listan hittar du längre ned!

Spelkännaren och författaren Jimmy Wilhelmsson förklarar att brädspel kan delas in i två olika genrer: amerikansk stil och europeisk stil. Med fokus på taktik, skicklighet och poängberäkning är Ticket to Ride eller Puerto Rico typiska spel inom den europeiska stilen. Vilken genre som är att föredra är omöjligt att säga, och det beror för det mesta helt på tycke och smak hos den som spelar.

– Den amerikanska stilen är min personliga preferens. Spelen inom den här kategorin är ofta starkt tematiska och vill att du iklär dig rollen som något – en bandit, en rymdfarare eller en oljemagnat. Ofta involverar de mer slumpmoment än krass skicklighet. De ger också gärna upphov till konflikt mellan spelarna och kan ibland driva en berättelse, säger Jimmy Wilhelmsson och nämner Risk och Drakborgen som exempel inom genren.

Skillnad på sällskapsspel och brädspel

När man pratar om spel brukar sällskapsspel, familjespel eller brädspel komma upp som olika benämningar, och ibland är gränsen mellan alla väldigt flytande. Ett spels komplexitet och tidsåtgång brukar kunna avgöra om spelet klassas som ett sällskapsspel eller brädspel. Familjespel kan däremot ofta vara lekfulla och enkla samtidigt som de passar gammal som ung.

Vad är egentligen skillnaden på sällskapsspel och brädspel?

– Allmänt brukar man säga att ett brädspel kräver ett bräde. I modern tid brukar vi mena att ett brädspel är mer till för de som har spel som hobby, så kallade gamers. Ett brädspel kan då antas ha mer avancerade regler som fokuserar mer på taktik och strategi än på tärning och tur, säger Jimmy Wilhelmsson och fortsätter:

­– Sällskapsspel är ofta ett lättare spel rent regelmässigt och tar ofta inte heller lika lång tid, åtminstone inte de moderna sällskapsspelen. I dag mäts ett spel ofta i tid, hur många timmar det kan förväntas gå innan en vinnare är utsedd. Förr spelade man för att fördriva tid – i dag spelar vi i större utsträckning med målet att investera vår tid. Sällskapsspel tävlar i dag med saker som Netflix, datorspel och matlagning. Då är tid och inkludering viktiga element.

Brädspelen & sällskapsspelen för större sällskap:

Vid fler än sex spelare finns det risk för att du får vänta på din tur väldigt länge. Därför tipsar Jimmy Wilhelmsson om snabba och enkla sällskapsspel som passar flera spelare, men som ändå kan vara avklarade på max en halvtimme.

Resistance

Det här är ett spel för fem till tio spelare och handlar om en motståndsrörelse som ska sabotera för staten. Några av spelarna är dock hemliga regeringsagenter och det är då motståndsrörelsens ”äkta” medlemmar som ska avslöja vilka de är, innan det är för sent.

One Night Ultimate Werewolf

One Night Werewolf kom ut 2012 och tillåter upp till sju spelare, men One Night Ultimate Werewolf tillåter faktiskt upp till hela tio spelare. Kortfattat handlar spelet om att bluffa och genomskåda varandra för att kunna peka ut vem som är varulv.

Brädspelen & sällskapsspelen för två personer:

7 Wonders Duel eller Codenames: Duet

Båda dessa spel är versioner av flerspelarspel (7 Wonders och Codenames), men särskilt utformade för enbart två spelare. Det vanliga 7 Wonders är ett kortbaserat spel för minst tre spelare och går ut på att över tre tidsåldrar utveckla sin civilisation och bygga underverk. Den stora skillnaden i tvåspelarversionen är egentligen hur man tilldelas sina kort. I Codenames ska två lag försöka att först lista ut vilka agenter som hör till respektive kodnamn, men i Codenames: Duet samarbetar två spelare enligt ungefär samma spelmekanik.

Carcassonne

Det här är en modern klassiker från 2001 för upp till fem spelare, men det fungerar riktigt bra även för två. Spelarna drar och placerar landskapsbrickor som ger olika poäng beroende på hur de sätts ihop, och vinnaren är såklart den med flest poäng på slutet.

The Lost Expedition

Även The Lost Expedition kan spelas med fler spelare än två spelare, men i samarbetsläget kan det vara smidigare att bara vara två. Spelet går ut på att hitta fram till en försvunnen antik stad innan djungelns vedermödor tar kål på samtliga äventyrare. Som resurser på vägen har man mat och ammunition.

Brädspelen & sällskapsspelen för familjen:

The Mind

Det här är ett lika enkelt som svårt spel, vilket kanske låter motsägelsefullt. Varje spelare ska i en gemensam hög placera ut kort numrerade från 1 till 100 i numerisk ordning – men ingen får visa sina kort eller på något sätt kommunicera med de andra. Tanken är att spelarna ska lära känna varandra väl nog för att förstå exakt när man bör lägga sitt kort.

Dixit

Spelarna turas om att vara sagoberättare och säger en påhittad mening om ett av korten i hans eller hennes hand, utan att visa övriga spelare. De andra ska sedan välja det kort i sina händer som bäst matchar denna mening. Korten ska sedan ges till sagoberättaren som blandar dem. Därefter satsar alla spelarna på vilket kort som var sagoberättarens, och poäng delas ut beroende på vem som hade rätt.

Robo Rally

Robo Rally simulerar ett slags race mellan industrirobotar i en nedsläckt fabrik. Varje spelare ska försöka förutse vilken den snabbaste vägen till målet är – och därefter programmera sin robot att ta sig dit. När alla robotar utför sina program samtidigt brukar det bli en enda rolig soppa.

 

Amanda Blennborn, frilansjournalist