Har du aldrig vandrat kan det kännas skrämmande att ens tänka tanken på allt som behövs inför en längre tur. Men ofta finns det några saker som är lite extra viktiga att packa ned i ryggsäcken. Friluftsfrämjandets fjälledare Sofia Johansson har vandrat i många år och tipsar om tre vandringar som skiljer sig åt i längd och svårighet: en enklare dagstur, en vandring med övernattning i basläger och en vandring med tält. En riktig trestegsraket med andra ord! Oavsett vilken tur du väljer blir det alltid lättare om du först tänker att du ska vara torr och varm, sedan mätt och glad.
1. Dagsvandringen
Det här är en vandring som inte kräver så mycket mer än det du har på dig och som går att anpassa både för familjen eller om du är vill ha en mer krävande tur. För en dagsvandring där det både kan snöa och vara flera plusgrader rekommenderar Sofia Johansson en ryggsäck som rymmer 30 liter.
Hur lång ska en dagsvandring vara?
– När det gäller dagsturer är det trevligt att i förväg se ut en plats som är lämplig att stanna och luncha eller fika på. Gärna en vacker plats med fin utsikt eller vid en sjö eller kanske vid ett vindskydd där det finns eldstad. Längden beror helt på hur kuperad terrängen är, men 15 till 20 kilometer kan vara lagom för att hinna njuta av naturen också. Det viktigaste är att komma ut, säger Sofia Johansson.
Vad behöver jag tänka på klädmässigt inför en dagsvandring?
– Beroende på vilken årstid det är varierar det hur mycket kläder du behöver ha på dig, men jag har alltid en tunn merinoullströja upptill och ullstrumpor nedtill. Om det är kallt kan du sedan bygga på med olika tjocka värmande lager. Jag skulle också ha med en skaljacka som tål vind och vatten för att ha ytterst och en skalbyxa/regnbyxa om vädret blir sämre. En vandringbyxa är alltid en bra investering och då gärna en typ som ger bra rörelsefrihet samtidigt som den är tålig så att klarar dig utan revor. Skor är lite av ett kapitel för sig. Är terrängen lerig och kuperad är en känga bra, men är det en lättare vandring kan det räcka med en kraftig gymnastiksko. Inför både kortare och längre turer är det viktigt att tänka på att gå in skorna!
Foto: Andreas Karlsson
Packlista för vandring (Dagsvandring):
- Extra förstärkningsplagg (tjock tröja eller isolerande jacka beroende på väderlek)
- Skaljacka för att skydda mot vind och eventuellt regn
- Mössa eller pannband
- Tunnare handskar (gärna i skinn)
- Ett par extra ullstrumpor
- Matsäck och snacks för paus
- Termos med kaffe eller annan varm dryck
- Sittdyna eller liggunderlag för pausen
- Vattenflaska
2. Längre vandring med övernattning i stuga eller vindskydd
Det finns olika varianter på vandring med övernattning som inte kräver tält och vindskydd. Antingen sover du i vindskydd och har med sovsäck, eller så övernattar du i stugor som ingår i din vandringsrutt. Beroende på vad du väljer kan du behöva ta med ett stormkök.
Vad behöver jag tänka på inför den här typen av vandring?
– Ska du sova i vindskydd i flera dagar? Då är det extra viktigt att du har med flera underställ så att du alltid kan ta på dig torrt när du går och lägger dig, annars kommer du aldrig känna dig varm. Ett annat tips är att alltid ha med stavar för turerna med ryggsäck, då får du stöd både upp och ned, säger Sofia Johansson och fortsätter:
– Du behöver också tänka på hur du gör med maten om du sover ute. Lägg upp en meny som går att laga från frystorkad mat. Ska du ha med ett friluftskök finns flera olika alternativ, men oftast kommer du långt med ett som drivs med gas. För en flerdagarstur behöver du därför köpa ett stormkök om du inte äter i de stugor/pensionat som kan finnas på vägen.
Hur påverkar det packningen om jag byter sovplats eller har samma?
– Den stora skillnaden blir att packningen blir mycket lättare under dagarna om du sover på samma ställe eftersom du ofta lämnar delar av packningen i baslägret. I övrigt behöver du fortfarande samma uppsättning hikingkläder.
Om jag ska investera i något inför vandringen – vad skulle det vara?
– Sover du ute är en bra sovsäck och liggunderlag som klarar kylan från marken viktigt. Att kunna sova gott på natten kommer göra att upplevelsen på dagen blir så mycket bättre. En bekväm natt är något du alltid kommer att vilja ha oavsett hur erfaren du är så där skulle jag börja min investering i form av sovutrustning. Eller så investerar du i övernattningar i stugor, något som kan rekommenderas för nybörjaren.
Packlista för vandring med övernattning i stuga eller vindskydd:
- Liggunderlag (för övernattning i vindskydd)
- Sovsäck (för övernattning i vindskydd)
- Ryggsäck ca 70 l
- Kök (eventuellt)
- Extra underställ
- Extra strumpor och underkläder (gärna i ull)
- Förstärkningsplagg, exempelvis fleece, ulltröja, dun- eller syntetjacka
- Skaljacka mot vind och väta
- Skalbyxor mot vind och väta
- Mössa och handskar
- Kängor eller skor efter terräng
- Karta och kompass
- Kniv
- Mat, snacks och framför allt kaffe för turen
- Vattenflaska som tål hett vatten, termos, sked och kåsa
- Vindsäck att dra över dig ifall det blir kallt och blåsigt
- Toapapper
- Skräppåse (finns bra i nylon som går att tvätta upp)
- Handduk för att tvätta av sig (här är kökshandduk optimalt!)
- Vandringsstavar
3. Långvandring med camping i tält
För en längre tur i fjällen med långa dagsmarscher är planering A och O. Ofta har du med dig tung packning med tält för övernattning. Det kan göra att tempot sänks, därför kan du behöva planera kortare dagsetapper för att njuta av naturen istället för att jäkta fram.
Vad kan vara utmaningarna i den här vandringen?
– Den stora utmaningen är att du bär med dig hela bohaget. Här blir det ofta en avvägning mellan komfort och vikt. Någonting du absolut ska göra innan den första längre turen är att öva på några av momenten på hemmaplan, speciellt de som kan vara tidskrävande när du väl är på plats. Exempelvis att sätta upp och slå ihop tältet, både så att du vet att du har koll på alla delar, men också för att skaffa lite rutin. Detsamma gäller friluftsköket. Träna innan så att du har koll på alla prylar och så att lunchtimmen inte är slut innan du lyckats få fyr på grejerna.
Hur förbereder jag en längre vandring?
– När jag planerar längre vandringar är det ofta för att jag vill ta mig till något specifikt mål eller se något särskilt på vägen. När jag väl vet vilka punkter jag verkligen vill passera skaffar jag mig en karta för att göra upp en rutt och sätta dagsetapper som är lagom. När jag väl vet hur många dagar jag kommer vara ute börjar jag planera för maten. Om jag är ute flera veckor utan att kunna proviantera brukar jag använda frystorkad mat som är färdiga för att tillsätta kokande vatten. Ska jag bara vara ute ett par dagar kanske jag lyxar till det med mer färsk mat som jag lagar längs vägen, säger Sofia Johansson och fortsätter:
– Mat tar ganska stor plats och vikt så här upptäcker man ganska snabbt vad man själv föredrar. Du ska definitivt inte underskatta energiåtgången när du vandrar med tung packning. Ett tips är därför att ha energirika snacks lättillgängligt. Exempelvis är choklad eller nötter guld att ha i fickan.
När är bästa årstiden för att ge sig ut och tälta i Sverige?
– Alla årstider har sin charm och det går precis lika bra att tälta i minus 20 grader som i 20 plusgrader, men ju kallare det är desto mer kunskap och erfarenhet behöver du. På sommaren är det helt fantastiskt att vandra i Skånes eller Hallands bokskogar. På sensommar och höst är fjällvärlden helt magisk när färgerna börjar skifta i gult, rött och orange.
Packlista för vandring med tältövernattning:
- Tält
- Liggunderlag
- Sovsäck
- Ryggsäck ca 70 l
- Kök
- Extra underställ
- Extra strumpor och underkläder (gärna ull)
- Förstärkningsplagg, exempelvis fleece, ulltröja, dun- eller syntetjacka
- Skaljacka mot vind och väta
- Skalbyxor mot vind och väta
- Mössa och handskar
- Kängor eller skor efter terräng
- Karta och kompass
- Kniv
- Pannlampa
- Mat, snacks och framför allt kaffe för turen
- Vattenflaska som tål hett vatten, termos, sked, kåsa
- Vindsäck att dra över dig ifall det blir kallt och blåsigt
- Toapapper
- Skräppåse (finns bra i nylon som går att tvätta upp)
- Handduk för att tvätta av sig (här är kökshandduk optimalt!)
- Vandringsstavar
Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist