Cykelvård: Så här underhåller du cykeln

Att ta sig fram på cykel är snällt mot både miljö, plånbok och hälsa. Idag finns ett stort utbud av cyklar och många olika varianter att välja på. Är du ute efter en lätt cykel som tar dig framåt snabbt? Då är en slimmad racercykel ett bra val. Är du däremot ute efter att få lite tramphjälp i uppförsbackarna kan du låta elcykeln göra jobbet åt dig. Eller har du mycket att bära på och vill kunna få med dig både matkassar och barn? Då är det läge att investera i en klassisk lådcykel.

Oavsett på vilket sätt du väljer att ta dig fram på gör du rätt i att ta hand om din cykel och ge den lite uppmärksamhet med jämna mellanrum. Med hjälp av cykelproffsen på Gamla Stans cykel har vi tagit reda på hur du gör så att hojen håller år efter år och hur du undviker vanliga fel.

Köpa begagnad cykel, vad bör jag tänka på?

– När du köper en begagnad cykel ska helst ett kvitto finnas. Om inte så är det viktigt att ramnumret går att läsa av på själva ramen. Dessutom ska skicket gärna återspegla åldern på cykeln, det vill säga att äldre cyklar har mer patina och bruksslitage, och det brukar många kunna acceptera. Sen bör du också självklart ha i åtanke att priset och skicket har ett samband, säger Martin Fredberg på Gamla Stans cykel.

Vad kännetecknar en begagnad cykel av bra kvalitet?

– Alla cyklar har skruvar och delar som kan rosta eller oxidera, speciellt om cykeln står ute året om. Det är något som alla cyklar tar skada av. Däremot är det så att billigare cyklar rostar snabbare då rostskyddet ofta är sämre. Delarna på en cykel av bra kvalitet ska tåla att du använder den varje dag och cykeln har för det mesta bättre precision gällande växlar och bromsar, samt mer vridstyva hjul och ram. Sen är också ett kännetecken att däcken är av bra kvalitet och har ett bra punkteringsskydd.

Hur fixar jag cykeln inför säsongen?

– Torka- eller spola av cykeln med varmt vatten och lite diskmedel. Det bästa är att tvätta av hela cykeln förutom kedjan och drevet. De delarna torkar du av sist, så att du inte får fett och olja på resten av cykeln. Sen ser du till att du får bort olja, fett och smuts från kedjan innan du oljar in den. Kolla också hur pass spänd kedjan är och se att den inte är alltför spänd. En välfungerande kedja ska kunna röra sig ungefär en till två centimeter i höjdled. Det är också bra att göra en koll innan användning så att allt sitter som det ska, säger Martin Fredberg.

Checklistan du bör ha koll på för en säker cykeltur:

  1. Känn att allt sitter som det ska och att inget sitter löst.
  2. Kolla att bromsklossarna inte är utslitna.
  3. Justera bromsarna så att de tar så bra som möjligt.
  4. Se till att växlarna är rätt justerade. Navväxlar (3-11) har en markering som gör att du kan se om växelvajern har rätt spänning. Tänk på att utanpåliggande växlar kan behöva kollas av en fackman.
  5. Pumpa upp däcken så att de har rätt tryck. Ofta kan du se information om min/max-tryck på sidan av däcket.
  6. När du pumpat upp kan du kolla efter sprickor och i så fall eventuellt byta däck.

Om elcykeln krånglar, vad brukar vara ett vanligt fel?

– Det vanligaste är helt enkelt att batteriet stått urladdat under en längre tid. Då har oftast cellerna i batteriet tagit skada och då är det risk för att hela batteriet kommer att behöva bytas. En annan orsak kan vara att det har blivit ett kabelbrott mellan motor och styrenhet, något som oftast behöver undersökas av en fackman.

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist