Det här betyder stämplarna på ädelmetallen | Tradera

Att gå och vända och vrida på matsilver, skulpturer och smycken för att leta efter stämplar kan innebära en spännande jakt samtidigt som det också kan vara förvirrande och frustrerande. För vad betyder alla märkningar på antikviteterna? Ibland dyker det upp flera på samma föremål, och ibland inga alls. Men när det gäller silver och guld kan det vara bra att veta vad stämplarna står för.

– Stämplar ska du ha koll på eftersom du ska kunna veta vad du köper. Av egenintresse är det också spännande att kunna härleda både år och stad, säger Maria på antikaffären Ribbhagen, där medarbetarna har lång erfarenhet av både silver- och guldarbeten.

Skillnaden mellan silver och nysilver – vad ska man passa sig för?

– Att du tror att du handlar silver, men egentligen köper nysilver. Nysilver brukar kunna vara markerade med stämplar som ALP, EP och NS. Föremål med de här stämplarna kan vara vackra, men har inget egentligt värde. De har också oftast en tunn pläterring som nöts bort med tiden, säger Maria.

Antik & Design - metallstämplar

Viktigaste stämplarna att hålla koll på

Den vanligaste och mest välkända stämpeln som de flesta känner igen är kattfoten. Det är en kontrollstämpel som ska garantera halten av guld, silver eller tenn. Den stämplingen kom till 1752 i Sverige och är än idag ett kännetecken för att se om ett föremål är av silver eller guld. Utländska stämplar finns det gott om, och varje land har sina egna system – därför kan det vara bra att veta att en rund ring runt kattfoten betyder att föremålet är importerat.

Kattfot – så ser stämpeln ut

Det som vi ofta kallar för kattfot, eller trepasstämpel, hittar du oftast på de flesta föremål i silver och guld. Du känner igen den som en sköld med riksvapnet tre kronor och att den ser ut lite som ett moln, om du använder din fantasi. På ett silverföremål kan kattfoten följas av ett S i en ram. Är det platina så står det istället P (950). Eftersom reglerna för trepasstämpeln har förändrats genom åren behöver du titta på när ditt föremål är tillverkat för att kunna se vad som gäller, det kan nämligen variera beroende på år och ädelmetall.

Namnstämpel eller ansvarsstämpel?

Den här stämpeln kan ersätta kattfoten om ditt föremål också har en finhaltstämpel (se nedan). Det vanligaste sättet att skriva ut namnet på den som ansvarar över tillverkningen är att märka föremålet med bokstäver i versaler. Bokstäverna är oftast placerade i en ram. Hur många olika ansvarsstämplar som finns är svårt att veta, därför är det bäst att kolla upp just ditt specifika föremål. Det finns listor både på nätet och i böcker där du får reda på exakt vilken stämpel som är aktuell. En namnstämpel är däremot inte något du ska blanda ihop med en signatur.

Signerade föremål

Ädelsmeden Wiwen Nilsson var en av de mest framstående formgivarna i Sverige. Han har designat både vaser och speglar i tenn för Ystad Metall, bruks- och prydnadsföremål och konsthantverk för många olika varumärken. Han brukade signera sina föremål med en snirklig graverad handstil. Torun Bülow-Hübe är ett annat välkänt namn inom smyckesdesign. Hennes armband och halsband säljs ofta dyrt. Trots det kan det ändå vara intressant att hålla utkik efter hennes signatur som ofta är markerad med hennes namn i versaler. Sigurd Persson är ett annat välkänt namn inom formgivning. Han har designat och tillverkat bestickserier, glas, smycken och ljusstakar, däribland för Svenskt Tenn. För att känna igen hans bruksföremål är det oftast lättast att veta vad han har formgivit eftersom föremålen kan sakna signatur. Däremot är signaturen lättare att hitta på hans smycken.

Finhaltstämpeln – kolla halten metall

När du letar efter smycken i guld eller silver är det inte ovanligt att du ser finhaltstämplar. Märkningen anges i tusendelar och visar dig hur hög halt av ädelmetall som finns i ditt föremål – det är det som avgör hur värdefullt ditt föremål är. Guld brukar märkas med 750 (18 karat), vilket betyder att det består till 75 procent av guld. Samma sak gäller vitt guld. Ett rent silverföremål är nästan alltid markerat med stämpeln 830. Vad är det som kallas sterlingsilver då? Det är alltid markerat med 925 och betyder att ditt föremål består av 92,5 procent silver, resten är koppar.

Ortsstämpel – var kommer metallföremålet ifrån?

Det här visar var ditt föremål är tillverkat, och är inget som är obligatoriskt att markera. Tidigare satte man stadsvapnet som ortsstämpel, men idag är det vanligare att använda första bokstaven i stadsnamnet. Du ser alltid den här stämpeln i en rund eller rektangulär ram. Att bara leta efter antikviteter från en viss ort kan vara intressant för vissa samlare.

Årsstämpel – se när föremålet är tillverkat

Stämpeln ser du oftast som en bokstav i kombination med en siffra. För att hitta rätt för ditt föremål behöver du kolla efter listor på årsbeteckningar.

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist