– Hur många blir vi runt bordet? Och vilken stämning hoppas jag på? Det är de första frågorna jag ställer mig, och det som avgör om jag ska ha långbord eller om vi kan sitta trångt, säger Helena Lyth.
Hon är bloggaren och inspiratören som har dukat många festliga bord, både hemma och i arbetet som kreatör inom hem och inredning. Eftersom det ibland kan vara svårt att veta hur du ska börja den kreativa dukningsprocessen får du enligt Helena lite hjälp om du tänker på hur stor plats du har att jobba med.
– Är det menat att ni ska sitta länge ska det finnas bra med utrymme för både armar och samtal, samt mycket att lägga ögonen på. Är det en mer spontan och vardaglig middag ska det kännas enkelt. Du ska heller inte behöva lägga tid på för många moment. Kan maten serveras på ett och samma fat som alla tar ifrån blir det smidigt, säger hon och fortsätter:
– För att vardagsdukningen inte ska kännas alltför övermäktig så skulle jag säga att det enda du egentligen behöver göra är att addera något. Har du aldrig duk i vanliga fall kan det göra världens skillnad.
Även om det ibland kan räcka med en liten inredningsdetalj för att skapa en lite mer festlig känsla så finns det självklart fler inslag som är viktiga för ett gästvänligt bord. Som att ibland tänka stort och ha mycket av allt, speciellt porslin, glas och ljusstakar.
Det, tillsammans med konsthantverk, antikviteter och hushållsartiklar kan du alltid hitta bland auktionerna på Tradera – allt för att skapa ett bord som gästerna sent vill lämna.
– Alla gäster vill känna sig välkomnade, så en generös dukning skapar en bra start. Med generös menar jag att det kan vara flera lager av tallrikar, även om det inte serveras förrätt. Minst tre glas för att få till den där inbjudande känslan av att det kommer bli en lång och trevlig middag. Textilier och tygservetter ramar in och skapar en mjuk och tillåtande känsla. Sedan är det ingen riktig dukning – om jag får vara så fräck, om det inte finns levande ljus på bordet. Spelar ingen roll om det är en bistroinspirerad dukning med endast ett stearinljus i en mässingsljusstake eller en hel skog – bara det finns, säger Helena och fortsätter:
– För att visa gästerna omtanke och att du sett fram emot middagen bör det finnas någon typ av dekoration för just detta tillfälle. En stor bukett eller flertalet mindre av färska blommor, egengjorda pappersdekorationer eller placeringskort. Kanske någon detalj som visar på kvällens meny – serveras det skaldjur kan det ligga snäckor på bordet. Något att tänka på är att använda olika nivåer. Ha olika höga ljusstakar, något serveringsfat på fot, en bukett med höga blommor och två låga. Det skapar ett levande bord.
Vilka typer av middagsbord kommer vi se framöver?
– Jag tror att vi kommer vilja umgås! Vi har levt i en tid där singelhushållen blivit fler och ensamheten breder ut sig. Att då samlas runt ett bord för samtal och mat är jätteviktigt. För att det inte ska vara en tröskel att bjuda hem tror jag på en våg av matlag, grannmiddagar på vardagar, knytkalas och måltider där vi plockar maten. Antingen att man bygger upp mer buffémåltider eller att det är plockmiddag mitt på bordet. Mer sådan mat på bordet som exempelvis fondue tror jag på. Det ger enklare dukningar för att lägga tid på samtalen och samvaron.
Finns det någon dukningsstil du gillar lite extra mycket?
– Jag kan tjusas och inspireras av alla möjliga dukningar och testar många olika. Ibland färgglatt och stordådigt, ibland väldigt avskalat. Men den stil jag alltid faller tillbaka på är den klassiska franska restaurangdukningen. Vit duk eller ingen alls, vita strukna linneservetter med patinerade servettringar, vitt porslin – möjligt en antik assiett med målat mönster över. Sen många glas i olika stilar, en eller två mässingsljusstakar och som dekoration – grytunderlägg i mässing, salt- och pepparkvarn. Väldigt rättframt, men ändå med väl valda detaljer och material.
Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist