Med mynt kan du resa tillbaka i historien. De ger dig möjlighet att ta del av en annan kultur och en annan tid. Som ny ägare av en större samling okända mynt är du kanske helt ovetandes om hur historiens vingslag ligger framför dig och vilket värde det har. Christian Hamrin, ordförande i Sveriges Mynthandlares Förening, liknar mynten vid en sorts visitkort som skapar förståelse för andra kulturer. Med hjälp av honom får du koll på vilka mynt som är intressanta att hålla utkik efter här på Tradera. Hos oss hittar både utländska mynt och svenska mynt.
Hur vet jag värdet på mina mynt?
– Om du kommer över en riktig myntsamling så är den ofta inköpt med noggrannhet och har sällsynta mynt med hög kvalitet. Det är med andra ord sällan mynt som är plockade ur växeln. En bra tumregel är att cirkulerade mynt som tillhör kronperioden, alltså från 1874 och framåt, oftast bara har metallvärde. Mynt som innehåller silver kan ändå ha ett betydande värde beroende på hur priset på silver är för tillfället. Mynt från vikingatiden och medeltiden är efterfrågade av många samlare. En del av dessa är präglade utomlands men cirkulerade i Sverige, säger Christian Hamrin.
Vilka är de mest värdefulla mynten från Sverige?
– Det finns vissa grupper som är väldigt dyra. Dit hör dukater, alltså guldmynt som till stor del användes internationellt. De har blivit relativt eftertraktade den senaste tiden och gått upp i pris en hel del. Riksdaler i silver är också ganska sällsynta på marknaden och brukar därför vara dyra. Om man ska titta på det dyraste svenska myntet så lär det vara en kopparplåt i tiodaler som såldes nyligen. Det var första gången på hundra år som det myntet såldes, och det förekommer bara ett exemplar till som kan komma ut på marknaden.
Så här kan du värdera och sortera dina mynt:
1. Myntens ursprung
– Om man tänker på proveniensen så kan det spela roll för värdet i vissa fall, speciellt om man är nischad samlare och intresserad av något specifikt. Hur ursprunget spelar roll är egentligen mycket upp till varje enskild samlare att avgöra. De mynt som varit med på större myntauktioner blir kända och går att känna igen genom bilder. Men det är inte alla mynt som varit med på auktioner eller ingår i en känd samling, många förekommer helt anonymt och kan ha legat hos folk i århundraden, säger Christian Hamrin.
2. Samlingens inriktning och typen av metall
– Det finns samlare som inriktar sig på viss metall, som till exempel bara samlar kopparmynt. Andra samlar bara guldmynt. Det är väldigt individuellt och många andra typer av nischade samlingar förekommer, exempelvis samlande av viss valör, så som riksdaler, enkronor eller tioöringar. Vissa samlar bara typer, det vill säga ett mynt av varje sort oavsett årtal. De som försöker gå lite djupare kanske vill få tag på alla årtal och varianter inom ett visst område. Samlingens värde beror till stor del av dess inriktning och innehåll.
3. Efterfrågan och kvalitet
– Åldern spelar mindre roll för myntens värde. Det är efterfrågan och tillgången som spelar mest roll. Hur mycket finns det av det här myntet? Finns det mycket så har det oftast inte samlarvärde, utan mer ett metallvärde. Beträffande konserveringsgrad (kvalitet), kan det vara svårt för en nybörjare, men det är viktigt att lära sig hur man kan bedöma kvaliteten, speciellt på mynt från kronperioden. Har man en krona från Oscar II:e i slitet skick kan den vara av metallvärde, men om den har en stämpelglans kan den kosta många tusen, säger Christian Hamrin och fortsätter:
– Det finns en speciell myntkvalitet som kallas proof. De är något utöver det vanliga och till för samlare som är ute efter riktigt hög präglingskvalitet. De kännetecknas av spegelglans på ytorna och frostad relief. Vill du lära dig mer finns det ofta utförliga beskrivningar av kvalitetskalor i de flesta värderingsböcker.
4. Mynt med kungaporträtt
– Det finns många irrationella faktorer som kan påverka ett mynts värde. Till exempel som att större mynt kan kosta mer än små, för att en del samlare kan tycka det är roligare med stora mynt. Porträtt av kungen kan vara mer lättsålda än monogram och de som inte har porträtt, säger Christian Hamrin och fortsätter:
– Det är skillnad på att lämna in mynt till en handlare och att sälja till en samlare. En handlare är oftast intresserad av det totala värdet på en samling, medan en samlare kanske är mest intresserad av några mynt i högen.
Så här tar du hand om din myntsamling:
- Putsa inte mynten! Du kan ta bort samlarvärdet.
- Behåll hellre mynten som de är – tänk på att ju högre kvalitet ett mynt har desto lättare är det att råka skada kvaliteten.
- Undvik att ta på myntens ytor. Ta helst bara på myntens rand.
- Förvara mynten separat så de inte skaver mot varandra.
- Undvik att förvara mynten i trälådor då de kan avge skadlig ånga.
- Tänk på att små hudflagor och tobaksrök kan ge fula fläckar.
- Förvara mynten så fuktfritt och torrt som möjligt.
- Mynt kan bli gröna av att ligga i äldre typer av plastfickor. Fråga en mynthandlare om hur du får bort det.
Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist