1. Lokal kunskap är ovärderlig när du fiskar abborre
Börja alltid med att fråga runt hos de människor som kan vattnen bäst och vet vart abborrarna brukar stå. Lokal kunskap är oerhört viktigt när man ska börja leta efter fisken. Men, kör därefter inte bara samma ställen varje fisketur utan utmana dig själv genom att ha som vana att varje tur testa tre helt nya ställen. Det är bara så som man faktiskt utvecklas och kan börja se mönster i vart abborrarna står givet olika klockslag, temperaturer och årstider.
2. Fiska abborre med rätt bete
Variation i betesval är A och O när det kommer till abborrfiske. Testa olika typer av beten, som jigg, spinnare eller små wobblers och byt färg ofta tills du prickat rätt. När du väl hittat vad som fungerar så se till att vännerna i båten byter till liknande beten så att ni tillsammans kan maximera fisket. Ska du ha större fisk så var inte rädd för att gå upp i storlek ända upp till 10-12 cm på betet, ofta är den större abborren ganska glupsk.
3. Kom ihåg var du har tagit fina fiskar
Anteckna alltid vart du fått stora abborrar. Vissa ställen är helt enkelt bättre än andra för större abborre och dit är det värt att återkomma. Ibland kan en grynna vara toppen och sedan hittar du en likadan plats ett par hundra meter bort och den är helt tom. Vad det beror på är inte alltid lätt att förstå, men allt ifrån vattenströmmar till syrehalt och vattentemperatur spelar stor roll.
4. Betesfisken styr fisket
Leta betesfisk med ekolodet eller titta bara på ytan om du kan se vart de slår. Ofta kan det vara värt att lägga lite tid på att välja sin fiskeplats med omsorg innan man ankrar och börjar kasta. Och är det någon sak som är viktigare än allt annat så är det att det finns betesfisk i närheten. Abborren följer betesfisken året om och finns det mycket löja, mört eller nors där du ska fiska så är oddsen för att de stora abborrarna också finns där avsevärt mycket större.
5. Lufttrycket spelar roll
Abborren är väldigt känslig för lufttryck och typiskt ansedd att var en ”finväders-fisk”. Självklart är högtryck bäst för fisket men i Sverige är det inte bara att beställa ett högtryck när man ska ut och fiska. Det man dock kan göra om man har en helg på sig att fiska är att välja att maximera den dag då det är stabilt lufttryck, det brukar vara bättre fiske då.
6. Våga gå din egen väg
Självklart kan man få viktig kunskap genom att titta på hur andra har bedrivit sitt fiske. Men den enskilt mest avgörande faktorn är hur mycket tid du själv lägger ute på sjön och hur pass innovativ du är när det gäller att testa och förstå just det vattnet du fiskar i. Varje vatten är unikt och det gäller att knäcka koden. De flesta personer har vatten nära sig som håller fiskar på över kilot så börja med att köpa de fiskredskap du behöver för en lyckad tur här på tradera och ge dig sedan ut på sjön!
Text och foto: Pierre Norberg, jakt- och fiskejournalist