Julinredning: 5 designklassiker att julpynta med

Det är något speciellt med att få ta fram den där jullådan i början på december för att inreda hemmet med tomtar, mässingsdetaljer och jultextil. För många är julen en tid som samlar nära och kära – men det är också en tid som ger inspiration och möjlighet att inreda med klassiska julsaker. Varför julen hänger ihop med vackra och betydelsefulla föremål har vi frågat designhistorikern Maria Perers om.

– Olika händelser i livet och under året har alltid varit tillfällen som genererat föremål. Speciellt runt årets högtider har det funnits särskilda ting som vi plockar fram, säger Maria Perers och tillägger:

– Något som känns lite unikt med bostäder i Sverige är att det finns fönsterbrädor. Vi har med andra ord möjlighet att ha olika typer av mysbelysning i fönstren. Att sätta fram en adventsljusstake i fönstret blir därför enkelt för de allra flesta.

1. Josef Franks ljusstake Slingan

I många hem är den här ljusstaken från Svenskt Tenn en dyrgrip som går att variera i det oändliga tack vare den neutrala formen. Med röda eller gröna ljus blir den given att använda som adventsljusstake på ett bord eller i ett fönster.

Designhistorikern:

– Ljusstaken har en väldigt enkel form med sitt mässingsband som böljar fram. Den har en dynamik och enkelhet. Sen har den kanske inte de här klassiska attributen som att det ska gå att stoppa ned mossa i den, men jag kan mycket väl förstå att många använder den till jul. Alla ljusstakar där det finns möjlighet att ha fyra ljus påminner om en adventsljusstake, säger Maria Perers.

2. Änglaspel till jul

Ett fint exempel på mer gammaldags julpynt är ett änglaspel. För många av oss är plinget en signal om att julen är nära och kan säkerligen vara något som lockar fram nostalgiska minnen. Därför är det ofta lika härligt för både barn och vuxna att sätta ihop alla små delar inför jul.

Designhistorikern:

– Det var det en tysk tennleksaksfirma som tog patent på änglaspelen i början av 1900-talet. Men när andra världskriget bröt ut och satte stopp för exporten till Sverige började vi tillverka egna här i landet. Erik Boberg anses vara den som startade produktionen av det klassiska svenska änglaspelet. De blev väldigt populära här i Sverige och fick också stort genomslag bland annat i USA.

– Utformningen har förändrats över tid. Den första tyska versionen hade exempelvis fler pling när den snurrade och var gjord i tenn. Vår svenska mässingsvariant ger ett varmt sken, har färre delar och enklare utseende. Nu finns till och med änglaspel utan pling!

3. Toppstjärna från Georg Jensen

Det finns många stjärnor att sätta i den färdigklädda granens topp, men en som många har som favorit är den här mässingsvarianten från 90-talet. Du hittar ofta Georg Jensens julstjärna och olika julgranspynt på Traderas auktioner.

Designhistorikern:

– Det är något lockande med föremål som är kopplade till ritualer. Det är en ritual för många att klä granen varje år och sätta upp den där toppstjärnan. Då är det liksom jul! Det är nog en bidragande orsak till toppstjärnans popularitet.

– Georg Jensen har en tradition av att anlita formgivare för att designa julföremål och har gjort något speciellt av det. Toppstjärnan och många andra julföremål formgavs av Flemming Eskildsen som arbetade för Georg Jensen i över 50 år. Även om jultallrikar är hopplöst passé för många så är de här julgranspynten från Georg Jensen desto mer populära, säger Maria Perers.

4. Elljusstake från Konstsmide

Bland populära julsaker är en elljusstake ett modernt inslag som lyser upp många hem. Även om det finns många olika varianter med olika design så är en sjuarmad elljusstake klassisk och bygger på en gammal tradition.

Designhistorikern:

– Det som är roligt med den här ljusstaken är att den är ett bra exempel på en svensk uppfinning. Det var Oskar Andersson på Philips i Göteborg som kom på idén att sätta ljus från julgransbelysningen i en träljusstake. Det blev stor succé när den började tillverkas 1937.

– Att adventsljusstaken har just sju ljus är för att vi började tända ett ljus för varje dag i veckan, varje söndag i advent. Sen förenklade vi det hela genom att gå över till att ha fyra ljus i en ljusstake istället för i en gran. Adventsgranen på bordet utkonkurrerades av den nya adventsljusstaken på 1920- och 30-talen. Jag rekommenderar alla som vill lära sig mer att läsa Lena Kättström Hööks bok God Jul!

5. Lisa Larsons Adventsbarn och Tomtar

Det finns många formgivare som varit betydelsefulla och skapat älskade föremål, men Lisa Larson är kanske en av de mer produktiva skaparna. Hennes olika keramikföremål och prydnader speglar tiden hon levde i och går ofta att koppla till specifika händelser, årstider och högtider.

Designhistorikern:

Lisa Larsons figurer har ju varit populära sedan 50-talet och hon har en särskild plats i folkhemmets design. Julsaker skapar variation över året – något som Lisa Larson är med och bidrar till med sina Adventsbarn eller Tomtar.

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist