Monstera variegata – hur tar du hand om din?

Kanske är det den härligt yviga växtligheten som har bidragit till dess popularitet. Det blir ju så mycket roligare med växter som faktiskt växer ordentligt. Här är Monstera variegata fenomenal. Den växer rikligt och skjuter ofta nya skott som går att knoppa av och göra sticklingar av.

På andrahandsmarknaden trängs mängder av sticklingar och fullvuxna växter av denna art. Monsteran har konkurrerat ut många andra gröna växter och är idag en av de populäraste växterna inom trädgårdskategorin. Sticklingarna säljs ofta som toppsticklingar – det vill säga att de är tagna från toppen av ett skott. Sedan rotas de i vatten under ett par veckors tid av tålmodiga Monstera-fantaster som senare förpackar och säljer vidare sticklingarna till sina medmänniskor.

Monsteran var faktiskt populär redan under 70- och 80-talet men har gjort en comeback senaste åren. Antagligen beror det på Monsterans rika variation på individuell utformning och att den är så fotovänlig.

Olika sorter av Monstera

Monsteran finns i olika subarter. Däribland hittas Monstrea adansonii, även kallad ”monkey mask”, Monstera Minima som är en lägre och mindre sort, Monstera thai constellation med vackert mönster och Monstera Karstenianum. Den sort vi känner igen mest är däremot Monstera variegata med sina karaktäristiska närmast hjärtformade blad.

Monstera Variegata – skötselråd

  • Behov av ljus: Placera gärna din Monstera ljust eller i halvskugga, inte direkt i solljus.
  • Behov av värme: Monsteran trivs bäst av lite värme, helst där det finns golvvärme eller där den generella temperaturen är runt 20 grader.
  • Fukt: Spraya växtens blad med vatten några gånger per dag. Desto fuktigare klimat desto större blir bladen.
  • Vattning: Vattna växten rikligt 2 gånger per vecka under sommarhalvåret men det räcker med 1 gång per vecka under vinterhalvåret.

Den största utmaningen med växtvård är ofta det här med vattning, så vi börjar där. Vattna hellre sällan än för ofta – ungefär en gång i veckan. Frekvensen kan dock skifta med årstid och placering. Monsteran behöver mer vatten desto soligare den står. Vid vattning är det bra att hälla på rikligt så att vattnet når ända ner till växtens rotsystem. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

När du har fått hem din stickling och det är dags för plantering, eller om du har en växt som behöver planteras om till en större kruka, använd vanlig blomjord. Plantera gärna om din Monstera årligen för att ge den ny jord. Tänk på att inte byta upp den till en för stor kruka på en gång, skynda långsamt.

Växten behöver i regel, när den når en viss storlek, bindas upp eller stöttas upp med hjälp av en stödjande pinne. För stöttning kan du använda till exempel en mosstock eller en bambupinne. Ofta brukar det dyka upp luftrötter som tenderar att bli väldigt långa. Dessa kanske påverkar intrycket rent estetiskt men låt dem vara kvar, det är Monsterans lungor. Behåll luftrötterna men det är okej att beskära eller leda dem ner tillbaka i växten.

Köp din Monstera second hand

Det finns flera anledningar till att köpa din Monstera second hand. Dels får du den sannolikt till ett fördelaktigt pris. Dessutom, när du köper en stickling som någon annan har lagt energi på att driva upp, lägga ut för försäljning och skicka till dig är det troligt att du kommer ta hand om din växt lite extra väl. Låt denna fina gröna växt bli en påminnelse om det fina med cirkulär ekonomi, hållbarhet och gemenskap.