Odla inomhus – 5 grödor från frön till ätbar växt

Du kanske drar dig för att odla egna växter för att du tänker att det är komplicerat eller för att det kräver mycket utrustning? Men det behöver inte vara så krångligt! Ofta när man sår frön inomhus så handlar det om att sätta frön så tidigt som möjligt på säsongen för att kunna plantera ut växterna på balkongen eller i trädgården – men det går lika bra att så frön för att skörda inomhus. Det du ska tänka på är att välja växter som passar dina behov och ditt utrymme. Något som blir allt mer populärt är att odla med ett hydroponiskt system, vilket innebär att du inte använder någon jord – bara vatten, näring och ett växtsubstrat som till exempel pimpsten. Det är en odlingsform som passar perfekt för hemmaodling eftersom det är ett renare och smidigare sätt att odla.

Det här behöver du för att odla hemma:

  • Kruka eller odlingsbehållare med flera hål för olika frön.
  • Såjord eller annat lämpligt substrat som rötterna kan utvecklas i.
  • Frön av valfri sort – tänk på att frön som du sparat från tidigare år kan ha sämre kvalitet.
  • På vinterhalvåret kan du behöva extra växtbelysning.
  • Är det dragigt eller kallt kan du behöva täcka över sådden med plast eller använda dig av ett mindre växthus. Det kan också hjälpa till att behålla fukten i odlingen.

Odla tomat inomhus

Det här är en gröda som älskar sol och som gärna vill ha sol större delen av dagen. Har du fönster i söderläge är det med andra ord perfekt för att odla tomater. De flesta brukar så tomatfröna på våren, men om du vill odla även under vintern behöver du tänka på att ha en särskilt stark växtbelysning.

Att tänka på när du odlar tomater inomhus är att de kan växa sig större än om de står ute, så här kan du med fördel välja en lågväxande sort, som exempelvis busktomat. De flesta tomatsorter ska sås mellan februari och april och ska sedan planteras om när de blivit över fem centimeter höga. En tomatplanta som planteras om ska gärna ha en kruka som är lite djupare så att rötterna kan leta sig nedåt. Du kan med fördel blanda jorden med lite sand eller annat dränerande material, som inte gör jorden lika kompakt. Sen är det viktigt att tänka på att ge tomaterna näring!

Odla örter och kryddor

Något som de flesta använder ofta och som funkar utmärkt att odla hemma är olika typer av örter och kryddor. Om du inte använder dig av växtbelysning kan det skilja lite vilken tid på året som passar bäst att så olika kryddor. Basilika och rosmarin kan du exempelvis så mellan april och juni, medan persilja funkar att så både på vintern eller mellan april och maj.

När du odlar kryddor behöver du tänka på att temperaturen behöver vara lagom för att inte rötter eller blad ska ta skada. Det är även viktigt att tänka på att jorden ska hållas fuktig, och det kan vara bra att kunna vattna underifrån så att rötterna växer sig ner mot krukans botten. Örter är bra exempel på växter som med fördel odlas i en hydroponisk odling – för det finns det färdiga odlingslådor. Tänk på att vissa kryddor vill stå i egen kruka, även om de flesta går bra att plantera tillsammans. 

Odla egen sallad i kruka

Att odla egen sallad ger en tillfredsställande känsla eftersom den ger rikligt med skörd och är relativt enkel att odla. Du kan antingen så salladsfrön mellan december och mars eller i april till juli.

En del menar att sallad gror bäst när det är lite kallare och att det funkar bra att stoppa in själva sådden i kylen innan man planterar om den i en större kruka. När du sen skördar din sallad växer det oftast snabbt ut nya blad. Det är med andra ord en perfekt gröda att ha i en kruka i köksfönstret – både vacker och rik på bladgrönt.

Odla chili inomhus          

Det finns flera hundra sorters chili att välja på efter tycke och smak när det kommer till styrka och fruktighet – från Habanero till Piri-piri eller populära Padrones. När på året du ska så chilifrön beror helt på vilken sort du har, men de allra flesta ska förkultiveras mellan december och mars i soliga fönster. Att lägga fröna i vatten innan sådd kan vara något som snabbar på groningsprocessen.

Det som kan vara klurigt med att odla chili är att plantorna brukar behöva planteras om flera gånger, vilket gör att många kan dra sig för att odla växten. Däremot har de den stora fördelen att chilifrukterna är fantastiskt användbara och funkar i nästan all typ av matlagning. 

Odla gurka inomhus

Det härliga med att odla gurka inomhus är att du har möjlighet att långsamt följa fröets omvandling till grönsak. Ska du börja med att förkultivera gör du det allra bäst i april för att några veckor senare plantera om i större kruka. Ska du ha plantorna inomhus så ska du tänka på att ha en djup kruka och att stötta upp de rangliga stjälkarna med växtpinnar och snöre i ett fönster.

Skörda kan du göra när gurkorna blivit så pass stora som de ska vara för respektive sort – men för inomhusodling kan det vara bra att så de sorter som ger frukt tidigt så du slipper vänta alltför länge. Generellt behöver gurkorna mycket vatten, näring och värme för att kunna växa och bli stora. De är väldigt känsliga och kan lätt ta skada om det blir för kallt.

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist