Det är något speciellt att lägga vinylen på vinylspelaren, höra knastret, se den roterande plattan och höra tonerna strömma ut i rummet. Vinylskivan och omslaget är en helhet som ger mer än bara musik. Till och med knaster, vinfläckar och slitage bidrar till upplevelsen. För vissa är slitaget en del av charmen. Men för samlare handlar det ofta om känslan av att kunna resa tillbaka i tiden och att komma nära upplevelsen av skivan då den gavs ut. Därför är rätt LP-skiva i rätt skick ofta en dyrgrip. En ovanlig skiva i perfekt skick är nästintill ovärderlig.
– Anledningen till att vissa skivor blir samlarobjekt är för att de tillverkats i liten upplaga och är sällsynta. Om skivorna dessutom är numrerade så finns det ju bara ett exemplar av just den skivan, vilket också bidrar till ett högre samlarvärde, säger Stefan Jacobsson.
Han har arbetat med musik och vinyl under större delen av sitt liv och förklarar också att det finns många fler faktorer som spelar roll för skivans värde och efterfrågan.
– Pressningen har också stor betydelse för värdet, då ska helst pressningen vara ifrån det land som artisten eller gruppen kommer ifrån.
Sen spelar självklart skicket stor roll. Ofta när man bedömer skivor så finns det olika graderingar som utmärker vinylens kvalitet, där mint är den bästa graderingen på en öppnad och spelad vinyl. I den graderingen är det exempelvis viktigt att konvolut också är i bästa skick. Men felfria skivor är däremot svåra att hitta. De flesta äldre skivor är välspelade och har både knaster och en del större slitningar.
– De skivor som värderas till tusen kronor i mint-skick kan vara helt värdelösa i dåligt skick, säger han.
Vilka musikgenrer är mest populära på vinyl?
– Med tanke på att pop- rockskivor och har funnits sedan mitten av 1950-talet så är den genren stor och omtyckt. Hiphop och reggae är också populära genrer, men då mest på grund av att en del av de skivorna görs i liten upplaga, säger Stefan Jacobsson.
Många populära samtida artister som exempelvis Billie Eilish, Lady Gaga eller svenska Mando Diao släpper sin musik i vinylformat, även om utbudet är störst inom vissa genrer. Att försöka sia om vilka skivor eller genrer som kommer att bli eftertraktade i framtiden är svårt, men med största sannolikhet handlar det om de skivor som idag ges ut i mindre upplaga.
Omtyckta och populära vinylskivor:
- Beatles – Please Please Me: det här är gruppens första skiva (1963). Här är det viktigt att du hittar den första brittiska pressningen om du vill vara säker på att investera i rätt skiva. Däremot kan det vara svårt att hitta den i gott skick eftersom den ofta har spelats sönder på tidiga vinylspelare av dålig kvalitet.
- Pink Floyd – Dark side of The Moon: klassisk skiva från 1973 som det finns många olika versioner av. Den brukar vara väl efterfrågad och originalutgåvan, som har en ljusblå triangel på konvolutet, brukar vara mest eftersökt.
- Rolling Stones – Sticky fingers: Med en byxgylf som går att dra ner på konvolutet är det här Andy Warhol-omslaget halva grejen med skivan. Även om Rolling Stones släppt många plattor så räknas ändå den här skivan från 1971 som en eftertraktad variant tack vare det speciella omslaget.
- Abba – Waterloo: gruppens första platta som kom ut 1974 var stor framgång när den kom och har även fått ett uppsving på senare år. Då den getts ut i många versioner och utgåvor gäller det att leta efter första pressningen.
- Metallica: plattan som kallas för ”Black album” (1991) är en av de Metallica-skivor som är efterfrågad av många. Det är en platta som gav hårdrocken en bredare publik med stora hitlåtar som Nothing Else Matters.
- Kent: när det kommer till gruppen Kent så är det främst de tidiga plattorna som är intressanta och ovanliga – exempelvis Verkligen (1996), Isola (1997) och Hagnesta Hill (1999). De kom ut under en tid då man oftast inte gav ut skivor på vinyl, vilket bidrar till storheten.
Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist