Renovera veteranmoped? Här är reservdelarna och mopedtillbehör du ska ha koll på!

Enkelheten och tillgängligheten gjorde mopeden till ett folkkärt fordon. Ett fordon som alla kunde äga. Därför var det under lång tid lätt att hitta begagnade mopeder från 60- och 70-talet till ett överkomligt pris. Men klassiska mopedmodeller som tidigare var vanliga börjar nu bli svårare att hitta. I synnerhet i gott skick. Intresset att renovera gamla mopeder som Puch Dakota, Puch Florida eller Zündapp KS 50 blir allt större, men det är inte alltid helt lätt att hitta rätt bland reservdelar och manualer. Därför har vi pratat med Classic Motors veteranmeckare Jim Lundberg om vad du behöver tänka på inför ditt renoveringsprojekt.

– Man skulle kunna förenklat kunna dela in intresset i fyra kategorier, förutom att det handlar om nostalgi och gemenskap. En del vill bara dra ihop något för att kunna köra, en del vill göra moppen bättre än ny, utan minsta fel. Andra vill bygga custom med långa gafflar och en del trimmar för att det ska gå fort. Själv tillhör jag dem som vill dra ihop något för att köra. Jag är reparatör – inte renoverare, säger Jim Lundberg.

– De som är ute efter originaldelar vill gärna få tag på N.O.S. (new old stock). Det kan man hitta ibland om man har tur – till exempel en sadel till Puch Dakota som aldrig är använd, eller delar till en Crescent i originalskick. En del sätter ihop moppar med de delarna och säljer sen riktigt dyrt.

 

Vilka delar brukar man behöva byta på en äldre veteranmoped?

– På äldre mopeder så skulle jag byta däck och slang eftersom de kan vara fulla med sprickor. Däcken kan också bli väldigt hårda och hala eftersom gummit åldras på det sättet. Därför ska man satsa på nya däck, även om man är ute efter originalskick och egentligen vill ha N.O.S.-grejer. Sen kan man själv se över ljuddämparen och se till så att den är ren och fri från sot. Det fixar man enkelt hemma!

 

Var ska man börja om man har köpt en veteranmoped?

– Jag skulle börja med att göra en service och ett oljebyte. Då behöver man troligtvis en instruktionsbok, vilket brukar finnas på Tradera. Då får du reda på hur tändningen ska stå, vilken olja du ska ha i och däcktryck. Det kan låta trivialt, men det är en enkel grej att se över i början. Funkar moppen så är det bara köra, men skulle det vara något oljud så är det alltid bra att kolla innanför. Skramlar motorn så är det den du ska ta isär.

 

Vilka vanliga problem kan man stöta på och hur löser man det i så fall?

– Vanligt är olika typer av elproblem, att man inte får igång grejer och inte får någon gnista på stiftet. Då är det oftast tändspolen och brytarna inne i motorn som krånglar. De åldras med tiden. Ibland kan det vara så att man köpt en moppe och så lägger den av efter några dagar, då är det oftast elproblem det handlar om och att delar i motorn behöver bytas ut. Bensintanken och förgasaren kan också behöva rengöras.

 

Hur avgör man vilka reservdelar som behöver köpas in?

– Om det saknas reservdelar så är en reservdelskatalog ypperlig att köpa. Eftersom det är gamla grejer i katalogen så är inte numreringen längre aktuell, men bilderna är bra som referens. Då kan man exempelvis se bild på en kåpa eller en viss kolv och spana efter den när man är ute och letar delar både på marknader eller på nätet.

 

Är originaldelar bättre?

– Oftast så är det så. Tidigare så var det mycket bättre, men idag har många av kopiorna kommit ikapp och blivit i stort sett lika bra som original. Men generellt så kan man säga att det som sitter på utsidan är viktigare att ha i original eftersom det syns, grejerna på insidan kanske inte spelar riktigt lika stor roll.

Jim Lundbergs fyra tips till dig som meckar:

  1. Tänk på att ju vanligare moppe du har desto lättare är det att hitta olika delar. Får du bara upp två träffar när du googlar så är det säkerligen mycket svårare att hitta delar till mopeden.
  2. Ett verktyg som är viktigt när du ska mecka med tändningsdelarna är en svänghjulsavdragare. Den är nödvändig – så försök inte bryta bort svänghjulet med hammare och kofot! Då förstör du garanterat något.
  3. Du behöver egentligen inte mycket andra speciella verktyg – men ska du till exempel byta däck så behöver du ett däckjärn. Använd inga vassa mejslar så du råkar få punka på slangen innanför.
  4. En vanlig fråga brukar vara vilken olja man ska använda. Har du en manuell växellåda är det inte så noga, det mesta brukar funka. Men har du en automatlåda så ska du använda automatlådeolja, annat bara slirar.