Vad du väljer att pryda dina väggar med är helt upp till dig. Det finns egentligen inga regler eller mallar att följa. Det handlar i stort sett om vad du gillar och vad du tycker passar med din inredningsstil. Kanske vill du ha konstplanscher, prints, fotokonst eller annan väggdekoration på väggarna? Eller så vill du bara ha vissa kulörer på väggen: svartvita posters eller en kombination av olika blå nyanser? När det inte finns tydliga regler att följa så blir det lätt förvirrande – då kan du behöva inspiration av ett inredningsproffs.
– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att göra fel. Det är en kreativ process att skapa en tavelvägg, och ibland måste man låta det ta tid. Ofta har man heller inte alla tavlor från början, så det är svårt att få till en snabb lösning. Det gäller helt enkelt att prova sig fram, säger Camilla Larsson som stylar många hem i sitt arbete som homestagingkonsult.
Hur hittar jag snygga posters och motiv?
– Utgå från vad du gillar när du letar grafisk konst, posters och planscher. Jag brukar ofta hitta många fina motiv på olika auktioner och loppmarknader – för att förnya tavlorna byter jag då ofta ut ramen. Sen tycker jag att det finns många fina posters från exempelvis museer och utställningar som kan vara väldigt dekorativa och kännas personliga.
Vad är ett vanligt misstag när man skapar en tavelvägg?
– Jag kan tycka att många har en tendens att hänga sina tavlor lite för högt upp på väggen. Det är inget som märks så tydligt om du bara har en tavla, men så fort du har flera eller kombinerar dem med möbler så kan de lätt hamna lite för högt upp.
Här är Camilla Larssons ovärderliga tips på hur du kan forma en personlig tavelvägg!
1. Tänk på kompositionen
Ibland gör kompositionen och upphängningen att resultatet blir spretigt. Försök att hålla mellanrummet mellan alla tavlor någonstans mellan fem och sju centimeter – det kan skapa känslan av en enhet som håller ihop utan att något sticker iväg.
2. Sätt upp speglar eller ljuslampetter bland ramarna
En tavelvägg behöver inte nödvändigtvis bara bestå av posters, konst, fotografier eller prints. För att skapa en mer personlig och spännande tavelvägg är det också effektfullt att också sätta upp speglar, ljuslampetter eller små vaser bland ramarna.
3. Håll dig till en färg på tavelväggen
Ett enkelt sätt att få ihop en tavelvägg är att skapa en röd tråd av färger och nyanser på tavlor och ramar. Försök att hitta motiv och ramar som går lite ton i ton med varandra för att skapa harmoni. Det kan också skapa en enhetlig känsla om du bara använder svarta, vita eller träfärgade ramar till dina motiv. Det beror helt på vilken effekt du är ute efter.
4. Använd hela höjden på väggen
Sätt tavlorna hela vägen upp till taket och bygg tavelväggen både uppåt och nedåt för att skapa mer dynamik. Takhöjden upplevs också som högre genom att du sätter tavlorna på hela väggen. Tänk däremot på att inte bara bygga åt ett håll, utan försök få till en bra balans både uppåt och nedåt.
5. Sätt upp ett ojämnt antal tavlor och posters
Hur många tavlor du tänkt ha är upp till dig och hur stor yta du har att arbeta med. Men ska du skapa en liten tavelvägg är det snyggt att arbeta med ojämna tal, exempelvis att sätta upp fem tavlor istället för fyra. Då är det lättare att få till en varierad komposition. Är det däremot färre än tre så funkar det bättre att sätta upp tavlorna bredvid eller under varandra.
6. Låt ramarna ha olika storlek och form
Använd gärna olika ramar för att få lite variation på tavelväggen. Att sätta upp tavlor som har olika storlek eller format skapar en spännande och levande vägg, på samma sätt som ett liggande eller stående format kan göra. Passar inte tavelramen för motivet kan du lätt köpa eller tillverka en passepartout själv, på det sättet kan du använda äldre ramar som kanske inte har ett standardformat.
Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist
Foto: Camilla Larsson