Våra 5 designfavoriter från Skultuna | Tradera

Skultuna – ett av världens äldsta företag

Det är få företag som lyckas förbli aktuella efter mer en 400 år i en bransch, men Skultuna är utan tvekan ett av dem. Skultuna grundades av kung Karl IX år 1607 i syfte att skapa en svensk mässingsindustri och har sedan dess producerat metallföremål vid Svartån i Västmanland. Redan på 1600- och 1700-talen var designen en viktig del av Skultunas hantverk och kanske är det just det som är hemligheten till att produkterna alltid känns lika klassiska – hur många år de än har på nacken. 

Om du har vägarna förbi Västerås rekommenderar vi varmt att du tar en avstickare till den lilla orten Skultuna som vuxit fram omkring mässingsbruket. Själva bruket ligger naturskönt nedsänkt bredvid Svartån, där det idag finns fabriksförsäljning tillsammans med en rad andra varumärken. Här ligger också ett mysigt cafésamt bruksmuseum, så för den designintresserade är detta ett trevligt utflyktsmål.

5 designfavoriter från Skultuna

Liljan

Den vackra ljusstaken Liljan designades av konstnären och formgivaren Ivar Ålenius Björk för världsutställningen i New York år 1939. På den tiden var det dock inte Skultuna som producerade Liljan, utan företaget Ystad-Metall, som stått bakom en rad designklassiker innan det stängde ner 1969. Skulle du hitta en Liljan här på Tradera med stämpeln ”IÅB Ystad Metall” kan du vara säker på att du har kommit över är ett äldre exemplar. I samarbete med Ålenius Björks släktingar tog Skultuna över produktionen av ljusstaken, och den är fortfarande lika omåttligt populär.

Förutom den klassiska versionen i mässing finns Liljan också i försilvrad mässing, som ger ett något modernare intryck, samt en mörkare variant i brons. Det är dock endast versionen i mässing och försilvrad mässing som finns i produktion idag. En glasvas kan också köpas till och placeras i ljusstaken för att ge fler användningsområden.

Kin

Kin är en serie ljuslyktor som formgavs av den berömda arkitekt- och designertrion Claesson Koivisto Rune. Serien består av fem unika ljuslyktor för värmeljus och trots deras olikheter är det ingen tvekan om att de har samma DNA  – precis som en familj. Originalutgåvan från 2011 är i polerad mässing, men Kin finns också i silver och koppar, samt pulverlackerade i flera färger som svart, vit, beige, grå och rosa. De säljs vanligtvis i set om tre eller fem. Mer ovanliga är glasversionerna av Kin, producerade i vackra färger som får dem att lysa som ädelstenar. Här på Tradera hittar du regelbundet Kin som letar efter nya hem att lysa upp.

Nattlight

Skultunas klassiskt stilrena ljusstake Nattlight finns i försilvrad eller polerad mässing och i flera storlekar. Natttlight formgavs av den holländska designern Richard Hutten 2016, som tidigare designat en ljusstake för Skultuna med samma namn. Hans övriga verk går att se på över 40 museum runt om i världen, MoMa och Victoria & Albert Museum är två av dem. Nattlight finns också som adventsljusstake, då med fyra ljushållare på en låg bas.

Rosen

Något som gör Skultuna till ett så unikt varumärke är dess rika historia – och deras förmåga att återuppväcka den. Ljusstaken Rosen återlanserades under våren 2021 efter att dess gjutverktyg legat bortglömt i Skultunas arkiv i nästan 40 år. Rosen är inspirerad av ett medeltida sigill med en Mariaros från Västerås Domkyrka, men passar med sin klassiska design perfekt i dagens svenska hem. Ljusstaken är av polerad mässing och håller ett stearinljus.

Pendel

Formgivaren och silversmeden Pierre Forsell var verksam vid Skultuna mellan 1955 och 1986, och under dessa år gav hans verk svensk bruksdesign en helt ny status. Två av hans lampetter, “Pendel” och “Reflex”, är ikoniska produkter som formgavs under 50- och 60-talen. Pendel är en minimalistisk väggljusstake med ett smalt formspråk som skapar ett elegant intryck på väggen. Länge producerades en uppdaterad version av Pendel, men Skultuna har nu återgått till originaldesignen.

Hitta din favorit från Skultuna hos Tradera

Oavsett om du letar efter ett specifikt föremål från Skultuna till ditt eget hem eller att ge bort i present bör du ta en titt här på Tradera. Förutom att du kan hitta inredningsprylar till ett bättre pris kan du komma över upplagor som inte längre är i produktion – perfekt för samlaren eller dig som vill konsumera lite mer hållbart.