Min annons blev nedstängd

Vi granskar kontinuerligt annonser på sajten för att säkerställa att det som säljs på Tradera inte bryter mot några lagar eller mot våra egna regler. Vissa regler är baserad på att alla ska kunna trivas på sajten och vissa regler bygger på att man behöver specialtillstånd för att frakta, äga eller sälja produkten. 

Varför blev min annons nedstängd?

När säkerhetsavdelningen granskade din annons så såg vi något som antingen bryter mot en av våra regler eller så var det inte tydligt nog att annonsen är i enlighet med våra regler.

Vi skickar alltid ett mail om vilken regel det är som annonsen bryter mot, exemplen i dessa mail är generella så anledningen till att din annons blev nedstängd är inte nödvändigtvis med i listan över exempel i mailet. Ett tips är att gå in och läsa på vår regelsida där vi går in mer i detalj kring vad regeln är till för att motverka.

Det finns andra annonser som bryter mot samma regel, varför har ni inte stängt dessa?

Ibland beror det på att vi inte hunnit se denna annons än, du kan alltid hjälpa oss genom att anmäla annonsen.

Det kan också handla om att vi begärt in exempelvis ett kvitto för att påvisa att varan är äkta, eller att de genom förtydliganden i annonstexten visar att de inte bryter mot regeln (se exemplet under alkohol nedan).

Riskerar jag att bli avstängd nu?

Första varningsmailet är som regel bara för att göra dig uppmärksam på regelbrottet. Det händer att vi stänger konton vid upprepade regelbrott om man aktivt fortsätter göra samma fel trots flera varningar. 

Vi har förståelse för att man i de allra flesta fall inte visste om att regeln fanns eller varför denna typ av försäljning inte är tillåtet på Tradera.

 

Vanliga anledningar till att annonsen stängts

Det är olagligt att sälja kopior i sverige, detta gäller allt från piratkopierade spel eller filmer till kopior av märkeskläder, väskor och accessoarer. Detta gäller även bootlegs. 

Oftast handlar det om att bilderna inte är tydliga nog för att verifiera att varan är äkta, en rekommendation när man säljer dyrare märkesvaror är att ha med bild på etiketten eller kvitto i annonsen. 

 

Fraktbolagen tillåter som regel inte att man skickar explosiva eller brandfarligt gods utan där behöver man beställa specialtransport och i vissa fall ha tillstånd. Vi har därför valt att inte tillåta denna typ av varor på siten.

När det kommer till tändstickor så tillåter inte fraktbolagen att man skickar dessa, vill du sälja tändsticksaskar så är det viktigt att det framgår att dessa är tomma för att annonsen inte ska bli nedstängd. 

 

En av de vanligaste anledningarna till att vi stänger annonser för felaktiga fraktuppgifter är att man valt att sälja varan med endast avhämtning men har med i texten att varan kan skickas. För att det ska vara tydligt vad slutpriset kommer landa på för köparen så behöver de olika alternativen samt vad de kostar framgå. 

När det kommer till betalsätt så stänger vi annonser där säljaren insisterar på att endast ta emot betalning med en specifik betalningsmetod. 

Vi tillåter inte annonser där man exempelvis väljer en av varorna på bilden eller annonser där man ska välja storlek och färg på varan. 

Vi vill att det ska vara tydligt vad man budar på, vill du lägga upp många av samma typ av vara rekommenderar vi att du skaffar en butik. Du kan läsa mer om vårt butiksutbud här.

 

En vanlig anledning i denna kategori är att man refererar till ett annat varumärke än det man faktiskt säljer.

Vanliga misstag är att annonsera ut ett par Bluetooth hörlurar med ordet Airpods i annonsen även om det inte är Airpods eller sälja en jumpsuit och döpa annonsen till Onepiece som är ett varumärke.

Det krävs speciellt tillstånd för all alkoholförsäljning i sverige, därav måste det alltid tydligt framgå att flaskan/förpackningen är tom om man exempelvis säljer glöggflaskor eller liknande som samlarobjekt.