Ångerrätt

Här finns information riktad till företagssäljare om vilka villkor som gäller när en köpare vill utnyttja sin ångerrätt. Detta gäller inte vid köp mellan privatpersoner.

14 dagars ångerrätt

Som företagare på Tradera är du skyldig att erbjuda samt informera dina köpare 14 dagars ångerrätt oavsett ordervärde, enligt lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Ångerrätten börjar gälla när du och köpare ingår i köpeavtalet. Köparen har 14 dagars ångerfrist från dagen efter denne har mottagit varan. Köparen har rätt att ångra köpet, skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka utan dröjsmål. Som företagssäljare behöver du före köpet informera köparen om vem som ansvarar för kostnaden vid en eventuell returfrakt. Om detta inte sker innan köpet är gjort ansvarar du som säljare för kostnaden vid en retur.

Information om ångerrätten före köp

Före köpet är du som säljare skyldig att informera köparen om ångerrätten samt hur köparen ska gå tillväga för att ångra köpet i tillämpliga fall.

Information om ångerrätten efter köp

Efter köpet är genomfört är du skyldig att informera köparen om ångerrätten ytterligare en gång. Ett tips är att lägga in den informationen under inställningar i fältet köpvillkor. Du kan enkelt göra detta via Mitt Tradera eller Sello. Om du inte informerat köparen om ångerrätten både före och efter köpet förlängs ångerfristen och du som säljare ansvarar för fraktkostnaden vid en retur av varan.

När ångerrätten inte gäller

Det finns vissa tillfällen där ångerrätten inte gäller. Det kan till exempel gälla vid försäljning av varor som ädelmetaller, livsmedel, tidningsprenumerationer och vissa varor där köparen brutit plomberingen. Läs mer om detta på konsumentverkets hemsida.