Regler för budgivning

Bud är bindande

Samtliga bud som läggs på Tradera är bindande. Enda undantaget är om reservationspriset ej har uppnåtts då bud under reservationspriset inte räknas som ett godtaget bud. 

Som säljare är du också bunden att acceptera det högsta budet så länge eventuellt reservationspris uppnåtts.

Högast budgivaren drog sig ur affären, är den näst högsta budgivaren bunden till sitt tidigare bud? 

Nej, då den näst högsta budgivaren fått besked om att denne blivit överbjuden så man inte längre bunden till sitt bud. Om ingen bjuder över så är det upp till den näst högsta budgivaren att avgöra om man vill genomföra affären. Tillkommer det nya bud efter att högsta budgivaren dragit sig ur så är dessa bindande. 

Hur rapporterar jag en köpare som inte fullföljer affären?

Under "Mina Sålda" kan du rapportera utebliven betalning om köparen inte fullföljt affären. Vi rekommenderar alltid att man försöker kontakta sin motpart innan man rapporterar.

 

Vad händer efter att jag rapporterat en köpare?

Vid första rapporten skickas ett varningsmail som informerar om att det inte är tillåtet att inte betala för en vunnen affär. 

Om köparen har fler rapporter om obetalda varor så kan kontot komma att stängas av. Avstängningstiden varierar beroende på flera olika faktorer.

Budtrissning

Budtrissning handlar om manipulation av försäljningspriset och kan innebära att en köpare får betala mer för ett objekt än vad hen skulle ha gjort om priset inte hade trissats upp.

Det är tillåtet att bjuda på annonser du har för avsikt att köpa. Att buda på familjemedlemmar, vänner, kollegor eller andra närståendes annonser är inte tillåtet.

Hur rapporterar jag budtrissning?

Klicka på "Anmäl till granskning" längst ner på annonsen. Välj annan orsak och ange varför du misstänker budtrissning i beskrivningen. 

Vad blir konsekvenserna av budtrissning?

Både säljaren och budtrissarens konto blir avstängt om vi kan verifiera att budtrissning utförts. Om du vunnit en annons där priset manipulerats genom budtrissning är du inte heller skyldig att fullfölja affären.