Lämna inte ut uppgifter till obehöriga!

Tack vare den ökade säkerheten på Tradera under de senaste åren finns det inte längre många alternativ för en person med oärliga avsikter att begå bedrägerier. Du har själv möjlighet att skydda dig, genom att vara försiktig med dina personliga koder, lösenord och BankID.

 

Här följer exempel på hur en bedragare kan kommunicera med dig för att försöka lura av dig dina personliga uppgifter. 

Betalning

Du som säljer på Tradera med ett integrerat betalsätt (Traderabetalning) behöver aldrig göra någonting för att köparen ska kunna betala. Tradera ger automatiskt köparen möjlighet att betala via webbplatsen.

Säljer du med betalsätt som banköverföring eller Swish behöver du endast uppge din betalinformation till köparen, som sedan genomför betalningen utanför Tradera. För vissa Swish-betalningar fyller Tradera automatiskt i betalinformationen åt dig.

BankID

Tradera ber dig endast att verifiera dig med BankID när du själv genomför en åtgärd på webbsidan. Detta kan ske när du ska ladda upp en annons, försöker återställa ditt lösenord eller ändra ditt kontonummer för Traderabetalning. Om du själv inte initierat en sådan åtgärd, genomför aldrig en verifiering med BankID mot Tradera!

Obs! Bank-ID gäller endast för medlemmar med svenskt personnummer

Om du lämnar ut ditt lösenord, en SMS-kod eller genomför en oväntad BankID-verifiering finns det risk att det är en bedragare som försöker komma åt ditt konto eller dina uppgifter.

Tips för att skydda dig

  • Lämna aldrig ut dina personliga koder eller lösenord.
  • Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig.
  • Om någon vill att du ska genomföra en åtgärd snabbt är det ofta ett tecken på att något inte stämmer. Vänta istället en stund och kontakta Traderas Kundservice om du blir osäker.
  • Om du drabbas – polisanmäl alltid. Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.

 

Kontakta oss direkt på abuse@tradera.com om du misstänker att någon obehörig försökt få eller fått tillgång till ditt konto!