Att bygga en modelljärnväg kräver tid, tålamod och en hel del räls. Speciellt om du är ute efter att bygga en stor bana. För en del så handlar hobbyn om att samla på unika lok och vagnar, men för andra handlar det om att återuppliva ett gammalt intresse och skapa verklighetstrogna miniatyrvärldar där man även kan köpa hus, bilar och dekor till ditt modelljärnvägslandskap
Någon som har lång erfarenhet av modellbyggande är Allt om hobby-redaktören Joakim Sannagård. Som tekniskt ansvarig på Modelljärnvägens hus har han byggt upp flera större modelljärnvägar.
– Det jag uppskattar med modelljärnvägar är att det finns så många delar i det. Först går man igenom en rolig planeringsfas som kan pågå i flera år. Sen handlar det om att snickra, lägga spår och syssla med elektroniken. Därefter skapa landskapet runt omkring modelljärnvägen och få igång trafiken. Det är helt enkelt en hobby med många möjligheter. Men man blir aldrig klar, för det finns alltid något man vill förbättra, säger Joakim Sannagård.
Vad är mest utmanande med att bygga en större modelljärnväg?
– Jag skulle säga att det handlar om att bygga järnvägen så att alla delar fungerar bra, utan krångel. Ett klassiskt problem är att man har bråttom och blir för ivrig så att man inte är så noga med kabeldragningen. Man gör tillfälliga lösningar och skapar på så sätt ett nystan av kablar i slutändan, vilket gör det svårt att felsöka. För att hålla koll på kablarna använder jag gärna olika färger beroende på funktion. Är man noggrann i elarbetet så ger det också resultat i funktionen. Är man för ivrig när man lägger spåren så är det lätt hänt att det blir ojämnt och att loken eller vagnarna spårar ur – så noggrannheten är viktig, säger Joakim Sannagård.
Vad är skillnaderna mellan de olika skalorna H0 och N?
– Majoriteten av alla som håller på med modelljärnvägar bygger i H0-skalan (spårvidden 16,5 mm), där framför allt Märklin varit den stora tillverkaren på den svenska marknaden. H0 (skala 1:87) är ungefär dubbelt så stor som N-skalan (1:160) som har spårvidden 9 mm. Det betyder att du får plats med mycket mer i N-skalan. Enligt mig så har H0 bättre driftsäkerhet, även om många tycker att N blivit bättre. Det finns ett mycket större utbud att välja på om man håller på med H0, speciellt om man vill ha modeller av svenska lok och vagnar. Sen ska man tillägga att det finns många fler skalor att välja på också.
Hur ska man tänka kring analog och digital styrning?
– Den analoga styrningen är den klassiska lösningen där en transformator reglerar spänningen i spåret och därmed tågens rörelser. Vill du ha flera tåg på banan krävs isolerade spår och strömbrytare som gör det möjligt att stänga av de lok du inte kör med. I den digitala styrningen så har du en konstant spänning i rälsen och tågens styrs istället av digitala signaler mellan körreglaget och en dekoder som monterats i loket. En fördel med det digitala är att du kan köra flera lok på samma spår utan att de påverkar varandra, men nackdelen är däremot att de digitala varianterna är dyrare än de analoga.
Vad ska man tänka på om man ska köpa begagnade lok till?
– Exempelvis att det är skillnad på analoga och digitala loken man köper. Du behöver ha koll på vilket system du har idag så att det begagnade loket fungerar på din bana. Många lok levereras idag med en digitaldekoder förmonterad och jag tror att alla nytillverkade lok idag har någon typ av dekodersockel som gör det enkelt att på egen hand montera en digitaldekoder. De lite äldre loken har oftast ingen dekoder, och är man ute efter att köra digitalt så behöver man bygga om loken – något som kan vara både komplicerat och dyrt. Det är i princip omöjligt att köra analoga lok med digital styrning, samtidigt som de flesta digitala lok går att köra på en analog modelljärnväg.
Många känner till märket Märklin. Varför har det blivit så omtalat?
– På mitten av 1900-talet var en modelljärnväg en av de mest eftertraktade leksakerna och Märklin satsade på både marknadsföring och distribution i Sverige och Europa. För många var deras startsatser kanske den första kontakten man hade med en modelljärnväg och på så sätt har många fått en relation till märket. Även om det finns flera olika stora märken idag så har många ett känslomässigt band till Märklin.
Hur bygger man för att imponera på andra modellrallare?
– Då ska man nog bygga något som faktiskt känns färdigt. Det är oftast det som får stor uppmärksamhet i alla fall. Sen finns det många som bygger efter en tydlig förebild, det brukar också bli populärt. Det ska nämnas att det här kan bli en relativt dyr hobby då en stor modelljärnväg kostar en hel del, tar lång tid att bygga och tar plats. Är man ute efter att bygga större modelljärnvägar men inte har budgeten så kan man alltid bygga moduler tillsammans med andra. Det är ett bra sätt att komma in i mj-hobbyn och få hjälp. Men jag tycker inte att det måste vara stort för att vara bra. Jag har sett fantastiska resultat med både begränsade mått och budget, avslutar Joakim Sannagård.
Hos Tradera hittar du ett brett utbud av prisvärda elektronikkomponenter, modeller med skala H0, skala N och en mängd andra skalor, reservdelar, tillbehör och mycket mer.