Vad är Circular Monday?
Det hela började 2017 när den 25-åriga Malmöbon Henning Gillberg tyckte att det hade blivit för stor fokus på att frossa i reor under Black Friday. Han undrade varför inte fler pratade om mer hållbara alternativ när vi handlar? Svaret blev White Monday, som senare blev Circular Monday – en slags motreaktion till alla nyköp – och infaller måndagen innan Black Friday. Under Circular Monday, står cirkulär konsumtion i fokus och företag uppmanas att bara ha erbjudanden kopplade till second hand, reparation, återvinning och uthyrning. Alla saker som säljs måste kunna repareras eller vara av 100 procent återvunna material. Denna speciella dag, som började uppmärksammas i Sverige har idag fått spridning i hela 23 länder och har i dagsläget över 500 deltagande företag och organisationer – så kallade ”buddies”.
Black Friday fast tvärtom?
Det är rätt lätt att tänka på Circular Monday som den vita biten i yin-och-yang-symbolen mot Black Fridays svarta, men poängen är faktiskt inte att rata eller avstå från shopping. Helt avstå från shopping kan man göra på ”En köpfri dag” om man vill, vilket är en annan temadag som infaller den sista lördagen i november varje år. Circular Monday innebär istället en uppmaning till att försöka konsumera smartare och handla med så lite inverkan på planeten som möjligt.
Att handla i cirklar
Som namnet antyder är målet med Circular Monday att vi ska konsumera mer cirkulärt snarare än linjärt. Vi köper, använder, sliter ut, reparerar, lånar ut, får tillbaka, återanvänder, säljer och så vidare för att till slut återvinna. Då kan vi förhoppningsvis bespara planeten från att många extra saker nyproduceras i onödan. Det kan kanske låta klurigt eller lite svårt till en början, men det handlar egentligen bara om att känna till alternativen som finns när köpbehovet slår till.
Här är tre sätt att leva mer cirkulärt:
- Hyra och dela – R.I.P. videobutikerna, men det finns fortfarande företag som hyr ut bilar, verktyg och till och med kläder till bröllop och Halloween, för att nämna några exempel.
- Reparera, renovera eller uppcykla – att reparera något trasigt, antingen själv eller med hjälp av någon professionell, eller renovera så att det blir helt nyskick. Eller till och med göra något nytt och lite bättre av något som redan finns, så kallad uppcykling, kreativ återanvändning.
- Återvinna och återanvända – allt från våra läskburkar till lägenheter är ju second hand, håll utkik efter andras förluster som kan bli dina vinster. Och självklart återvinn allt i slutändan!
God ekonomi eller gott samvete?
Låga priser i all ära, men ingen har nog kunnat undvika hur viktigt miljön, klimat, arbetsförhållanden och djurhälsa har blivit när vi fattar beslut om köp. Allt oftare talas det om att finna hållbarare alternativ och att göra val som inte påverkar omvärlden negativt. Tack vare internet har den gamla linjeartade konsumtionen av köpa-släng gett oss möjligheter att på ett enkelt sätt finna nya hem åt saker som vi inte längre har användning för. Det här älskar vi på Tradera – genom att köpa och sälja gamla saker kan vi både hålla en god ekonomi och göra det med gott samvete.
Tradera och cirkuläritet
Tradera har stått bakom Circular Monday sedan start, då hållbarhet helt genomsyrar vår vision. Det ska vara kul att shoppa, men det blir ännu bättre om det görs på ett klokt och hållbart sätt som är skonsamt mot planeten och alla som lever på den. Därför är det inte bara viktigt för oss att vi köper och säljer i den andan, utan att vi också inspirerar och peppar andra med samma mål.